BG | EN

Блокада на пътя Смолян – Пловдив подготвят жители на родопски села за Кръстовден

Инициативен комитет, подкрепен от Сдружение „Горди загражденци“ ще обяви гражданско неподчинение като блокира пътя Смолян – Пловдив на 14 септември в 10 часа край Юговското ханче. Това обявиха от сдружението в социалните мрежи, цитирани от регионалното издание „Отзвук“. Очаква се в протеста да се включат жители и гости на селата Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Планинско, Рибен дол и др. Подготвяната блокада е заради липсата на отговор на коя дата ще бъде завършен пътят Загражден – Белица, както и отговор от министър Николай Нанков и Агенция „Пътна инфраструктура“ защо не са изпълнили обещанията си преди година и два месеца.

Пътят Загражден – Белица е с дължина около 8 км и стои недовършен от 1961 г. Причината да остане така е, че преминава през резервата „Кормисош“, където инкогнито са ходели на лов Тодор Живков и „ловецът на републиката“ Пенчо Кубадински, пояснява „Отзвук“.

Датата 14 септември за блоказа на пътя е избрана, тъй като на Кръстовден, който се отбелязва в този ден, хиляди богомолци се отправят към Кръстова гора, а автомобилният поток преминава покрай Юговското ханче.

Среща по темата в кабинета на министър Николай Нанков с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, депутата Даниела Дариткова, областния управител на Смолян Недялко Славов, кмета на община Баните Милен Белчев и кмета на Загражден Венцислав Шишков, проведена преди повече от година.
Снимки: otzvuk.bg

И миналата година сдружение „Горди загражденци” обяви готовност за блокада на пътя на 4 юни, припомня „Отзвук“. Дни преди това в Министерството на регионалното развитие е бил очертан план за действие за завършване строителството на пътя Загражден – Белица. Това е станало на среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“  (АПИ) инж. Дончо Атанасов, депутата Даниела Дариткова, областния управител Недялко Славов, кмета на община Баните Милен Белчев и кмета на Загражден Венцислав Шишков. След срещата в министерството протестът е бил отменен, а на място в село Загражден пристигнал инж. Атанасов, за да направи оглед на трасето.

Преди една година – на 8 септември 2017 г. АПИ обявява обществена поръчка за „Избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство (инженеринг) на обект: Път III – 8611„Белица – Загражден“ от км 10+430 до км 18+000“. Индикативната стойност на обществената поръчка бе за 3 785 000 лв. без ДДС, срокът за изпълнението й е 365 календарни дни. До крайния срок – 6 ноември 2017 г., са били подадени 6 оферти – от „ИСА 2000“ ЕООД; ДЗЗД „Ела инженеринг“, в което участват „ЕЛА“ ЕООД и „ПЪТСТРОЙ“ ООД; „ПСТ груп“ ЕАД; „ГАЛЧЕВ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД; „Мегаинвест – холд“; ДЗЗД „АПП Белица“, в което са „АГРОМАХ“ ЕООД и „ПЪТИЩА ПЛОВДИВ“ АД.

На 7 ноември се събира комисията в АПИ, която да разгледа документите на фирмите, подали оферти. Протоколът от заседанието на комисията е подписан 3 месеца по-късно – на 12 февруари 2018 г. Според документа без забележки е била приета единствено офертата на „ИСА 2000“. След тази дата комисията и Агенция „Пътна инфраструктура“ не направили нищо повече и оставили избора на изпълнител до ден днешен висящ.

През февруари месец т.г. при посещението си в Смолян министърът на регионалното развитие Николай Нанков казва, че ремонтът на пътя е възложен.

Две седмици по-късно министър Николай Нанков отишъл в Смолян, където заедно с кмета Николай Мелемов инспектирал строителството на новия физкултурен салон към ПМГ „Васил Левски“ и обявил, че ремонтът на пътя Загражден – Белица е възложен. Новината се оказа фалшива, както и обещанието, че предстои възлагането на 30 км. трета лента по пътя Пловдив – Смолян, пояснява „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините