BG | EN

Близо 4 мил. лева са загубите на общинския превозвач „Бургасбус“ за 2017 г.

Снимка: burgasbus.info

Това стана ясно на обсъждането на отчета общинските предприятия за изминалата година по време на комисиите към Общинския съвет в Бургас. През 2016 г. дружеството е било дори на печалба с 40 хил. лв. След въвеждането на Интегрирания градски транспорт в Бургас нещата се променят. „Основната причина за големите загуби е въвеждането на новата транспортна схема”, обясни Ивелина Стратева, директор на дирекция „Икономика и стопански дейности” към Общината. Тя допълни, че заради исканията на гражданите са пуснати нови допълнителни линии, увеличен е и пробегът на автобусите – по близо 70 хил. км. повече на месец. Недоволството на гражданите тогава беше предизвикано след само три месеца от въвеждането на новите автобуси и маршрути от проекта за Интегрирания градски транспорт. Жителите на ул. „Индустриална” и  ж.к. „Меден Рудник” тогава посочиха, че се предвижват по-бавно с т.нар. „бързи линии”. Хората искаха да се върнат и част от старите спирки. Затова бяха въведени допълнителните линии Б11, Б12 и 9. С това се увеличиха и разходите за гориво, както и тези по извънредния труд от страна на служителите на дружеството. „Проведоха се и информационни кампании. Служителите бяха на всички автобусни спирки, за да насочват пътниците. В този период дружеството извърши доста разходи, които няма да има през 2018 г.”, обясни Стратева. Тя допълни и че амортизацията на автобусите също са оказали пряк резултат върху финансовия резултат на дружеството – те са в размер на 1 900 000 лв. Според Стратева този разход е свързан с непрекъснатото обновяване на автобусния парк от страна на дружеството. „През годината са инвестирани около 600 хил. лв. в нови микробуси, които да обслужват линиите на градския транспорт”, поясни тя.

Предприятието има и просрочени задължения към Община Бургас, които възлизат на около 900 хил. лв. „През миналата година са правени  промени, целящи да се увеличат приходите и да се намалят разходите”, посочи директорът на общинския превозвач „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев. Той припомни, че последните промени в транспортната схема са били в края на ноември миналата година. „От 1 декември увеличихме цената на билета от 1 лв. на 1.30 лв. От началото на февруари увеличихме цената на картата – актуализирахме я към новите цени на цената на билета”, поясни инж. Драгнев.

Той поясни, че през миналата година е имало и намаление на част от служителите. В момента в дружеството работят около 887 души. „В средата на тази година, от юни, предвиждаме да намалим служителите с 40-50 души, за да може да оптимизираме достатъчно разхдите”, обясни инж. Драгнев. Той посочи, че в момента има голям недостиг на шофьори, за това ако се наложат съкращения, те ще са на кондуктори. „Смятаме в първите и последните курсове за деня, таксуването да стане без кондуктори. 5 души пътуват сутрин в 5.00 ч. Дори и половината да са гратис, може да го преглътнем, ако икономисаме фонд „Работна заплата” на 40-50 души”, каза директорът. Според него се очаква и при въвеждането на валидаторите да се оптимизират разходите. Той посочи, че в момента част от бургазлии пътуват на много преференциални цени поради липсата на валидатори. „Всичко това е свързано с разходи, които нямат насреща покритие като приход”, поясни инж. Драгнев.

Първоначално се предвиждаше след въвеждането на новата транспортна схема, кондукторките да не продават билети, а това да е функция на шофьора. Те трябваше само да насочват и информират пътниците. Впоследствие се оказа, че по този начин ще се увеличат и гратисчиите, за това и кондукторките останаха на работните си места, изпълняващи същата фунция от преди въвеждането на Интегрирания градски транспорт.

Още от миналата година се очакваше валидаторите да заработят, но това все още не се случва. Всеки месец директорът на дружеството и от общинската администрация обещават, че това ще се случи „в края на месеца”, но оттогава са минали поне 7 месеца. Проектът предвижда при въвеждането на валидаторите цената на билета да стане 1.50 лв. Целта е гражданите да си закупят карти, чрез които ще плащат по 1.30 лв. за пътуване.

Според прогнозите цените на горивата през тази година се очаква да се повишат, което е нова заплаха за увеличението на разходите на дружеството. „Очаква се поскъпване на всички горива – на природния газ и на ел. енергията, които  ние ползваме. На тези фактори не можем да влияем, просто се съобразяваме с тях”, допълни инж. Драгнев. Той посочи, че според направените разчети, ако не се вдигнат цените на горивата, в края на тази година „Бургасбус“ се очаква да бъде дори и на печалба.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините