BG | EN

Близо 2 години след разрешението за строеж варненската библиотека липсва в инвестиционната програма на Общината

Така ще изглежда новата сграда на варненската библиотека
Изображения: арх. Александър Минчев, А М ПРОДЖЕКТ архитектурно студио

Проектантският екип на новата сграда за варненската библиотека „Петко Р. Славейков” е притеснен за нейната реализация. Проектът е в застой, след като през пролетта на 2018 г. беше издадено разрешение за строеж. Той не фигурира в инвестиционна програма на Община Варна за тази година, а в приетия бюджет не са предвидени средства, обяви в писмо до медиите арх. Александър Минчев, представител на проектантския екип.

Архитект Минчев обяснява, че разрешението губи своето правно действие, ако до три години след издаването му не започне строителството. Срокът изтича през месец април 2021 г., а само веднъж може да се прави презаверяване.

„Предвид реалните срокове за тръжните процедури за избор на изпълнител, които биха продължили около 9 месеца, Община Варна следва да предприеме най-скорошни действия за стартиране на строителство в рамките на оставащите 14 месеца до изтичане на разрешителното. В противен случай има реална опасност да се пропилее позитивната обществена нагласа, усилията и средствата, вложени до момента“, пише още представителят на проектантския екип.

По думите на арх. Минчев реалистичният срок за пълното завършване на сградата е между две и три години. Той коментира също лансираната идея от главния архитект на Варна Виктор Бузев, който предлага проектът да се реализира на няколко етапа заради голямата инвестиция от 40 млн. лева.

„Не е предвидена етапност в строителството. Сградата е една, един обект с едно разрешение за строеж и не може да се дели на подземен паркинг и библиотека. Единствено обзавеждането и оборудването са в отделна позиция в тръжната документация към проекта с цел да има възможност за провеждане на две паралелни процедури и търсене на финансиране от различни източници”, посочва Александър Минчев.

Въпросът е бил поставен преди около седмица и на заседанието на комисията „Архитектура и благоустройство“ към Общински съвет-Варна. Според информация на Радио Варна, тогава общинските съветници са се съгласили, че е необходимо проектът да бъде задвижен и направили извода, че трябва да се обсъдят възможностите за финансиране – държавно, общинско и проектно. Вчера бюджетът на Варна за 2020 година беше гласуван в общинския съвет без в него да са планирани средства за изграждането на библиотеката.

Новата библиотека „Пенчо Славейков”, разработена в работен проект от холандското бюро Аркитектс фор Урбанити съвместно с варненскота студио АМ Проджект след проведения през 2016 г. международен конкурс, ще разполага с най-новите технологични въведения и ще има 24-часова система за връщане на книги. На партерното ниво ще бъдат разположени рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали, главна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функции са организирани на горните пет нива. Предвиден е и подземен паркинг на три нива за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда. Цялостната инвестиция е за 39,7 млн. лева, като от тях 5,5 млн. лева са за обзавеждане и специализирано оборудване и 34,2 млн. лева са за самото строителство.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините