Близо 100 социалисти от област Варна напуснаха БСП

членове на БСП, които напускат партията, на снимка от 3 март
Снимка: Мария Тодорова

Близо 100 социалисти от област Варна напуснаха БСП от 1-ви март. Сред тях са членове на ръководството, както и общински съветници. Информацията беше изпратена до медиите от името на Цонко Цонев – Председател на Областния съвет на БСП-Варна – мандат 2017-2020 г., който също е сред напусналите партията.

Като причина за прекратяване на членството на около 100 социалисти от област Варна са посочени съществени разминавания с ръководството на партията в разбиранията им относно партийните управленски политики на БСП на местно ниво. 

Според информацията, сред напусналите са Цонко Цонев – доскорошен Председател на Областния съвет  на БСП-Варна и на Общински съвет на БСП-Аксаково, Мария Тодорова – партиен член от 20 години, втори мандат общински съветник в Общински съвет – Варна, секретар и говорител на групата съветници, Вълчо Вълчев – Зам.кмет на общ. Суворово и член на Областния съвет  на БСП-Варна, Мартин Матев –  Зам.председател на Общински съвет – Аврен и член на Областния съвет на БСП-Варна, Пламен Лазаров – кмет на с. Синдел, общ. Аврен, Диян  Георгиев – кмет на с. Близнаци, общ. Аврен, Сава Савов –председател на групата общински съветници от БСП в Общински съвет – Белослав и член на Областния съвет на БСП-Варна, Павел  Колев – общински съветник от БСП в Общ.съвет –Белослав, Драган  Димов – Зам.председател на Общински съвет – Долни чифлик и член на Областния съвет на БСП-Варна, Добромир Иванов- Председател на групата общински съветници от БСП в Общ.съвет-Дългопол и член на Областния съвет на БСП-Варна, Иван Добрев Иванов-общински съветник в Общински съвет – Провадия, Стелиана Георгиева – Областен координатор на БСП в периода 2014-2020г, Антон Андреев – председател на Младежката организация в район „Одесос“ – Варна.

Заявления за прекратяване на членството са подали и редови социалисти от общините и от градските райони на Варна, цели основни партийни организации напускат в район „Младост“ и „Одесос“ , а организацията в с. Синдел, общ. Аврен е преустановила членството си още през м. януари.

Съветниците и кметовете ще изпълнят поетата към избирателите си отговорност през мандата в качеството си на независими, пише още в писмото на социалистите.  

Според изявлението, „всички напускащи признават, че лявата идея за свобода, справедливост и солидарност могат и ще отстояват и без да са правно свързани с партия. Общочовешките ценности и принципите, които са защитавали и по време на местните избори, вписани в предизборните документи, заради които са получили подкрепата на съгражданите и съселяните си, ще бъдат водещи в действията им и от тук нататък. Работата по реализиране на Визията им за съответната община продължава.“

Водещите мотиви за предприемане на крайната стъпка са: „неспазването на закон и Устав в партията, неправилна управленска, кадрова и изборна политика, наложен авторитаризъм, липса на диалогичност,  демократичност и прозрачност, крайност в действията  спрямо партийни членове, преследване на неудобните с всякакви средства, предприемане на мерки за партийно въздействие, включително и изключвания от БСП (вероятно предотвратени предвид настоящото масово прекратяване на членството). Пасивността на националното ръководство спрямо местната структура води до необратими организационни последици.“

Посочени са и конкретни факти, сред които противоуставно провеждане на избора на Областен съвет на БСП през м. октомври 2020г, без кворум и без проведени задължително предхождащи го конференции за излъчване на делегати, респ. членове, разглеждане на подадена жалба срещу което няма вече близо 5 месеца; регистрираната листа на кандидати за народни представители, където според напускащите социалисти, липсват доказали се лица с обществена подкрепа и доказан професионализъм, въпреки големия им брой номинации; демонстрираната пасивност и липса на подкрепа от страна на партията спрямо настоящия народен представител от БСП д-р Десислав Тасков (отказал се от участие в изборите след разследване на Васил Иванов, излъчено по НОВА ТВ – ред.бел.), който близо месец е доброволец в Ковид отделение в болницата на Шумен; катастрофалната загуба в избора за кмет на с. Слънчево, общ. Аксаково, в който резултатът на БСП е едва 1/10 от резултата на основния опонент – ГЕРБ.

Към причините е посочена още и тази: „Съветниците в община Варна за целия период от местните избори досега не са припознати като съветници от БСП, те са наричани „Съветниците на Националния съвет“ предвид факта, че именно той през м.септември 2019г отмени решенията на градската конференция за формиране на листата за съветници поради противоуставност и редица съществени нарушения, като я подреди служебно, върху обективи принципи. Градският съвет реагира агресивно и от септември 2019г демонизира групата, преустанови отношения с нея, активно съдейства за скъсване на контактите с редовите членове на партията. Бе направено всичко възможно съветниците да не бъдат допуснати до членство в партийни органи.“

Социалистите обобщават, че напускат БСП поради съществени разминавания в разбиранията си с ръководството на партията относно партийната управленска политика на местно ниво и обявяват в заключение, че искат да работят, а не да водят безмислени вътрешнопартийни битки.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам