BG | EN

Една година не стигна на АПИ, за да отвори офертите за ремонта на 8 км. шосе

През февруари т.г. при посещението си в Смолян вече бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков казва, че ремонтът на пътя е вече възложен.
Снимка: otzvuk.bg (архив)

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще отвори ценовите оферти за строителството на 7.5 км. път между селата Белица и Загражден половин час преди началото на протеста, който жителите на селата в района насрочиха за 14 септември. Това става ясно от прессъобщение на пътната агенция, изпратено до медиите във вторник.

Агенцията е решила да действа само дни, след като инициативен комитет, подкрепен от Сдружение „Горди загражденци“ се закани да обяви гражданско неподчинение като блокира пътя Смолян – Пловдив на 14 септември в района на т. нар. Юговско ханче. Протестиращите искат да знаят кога ще бъде завършен пътят Загражден – Белица, както и да получат отговор от регионалното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура“ защо не е изпълнено даденото преди повече от година обещание. Пътят Загражден – Белица е с дължина около 8 км и е недовършен от 1961 г., защото преминава през резервата „Кормисош“.

„На 14 септември в 9,30 ч. предстои отварянето на ценовите оферти на допуснатите участници в тръжната процедура. Индикативната стойност на поръчката е близо 4 млн. лв. без ДДС и ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура““ – пише в съобщението на сайта й.

Обществената поръчка е била обявена на 8 септември м. г. Една година обаче се оказа недостатъчна за агенцията, да отвори офертите и да избере изпълнител.

Крайният срок за подаване на оферти е изтекъл още на 6 ноември м.г. От протокола на комисията, която е разгледала документите на дружествата, подали оферти, станало ясно, че са се явили шест кандидати.: „ИСА 2000“ ЕООД,  ДЗЗД „Ела инженеринг“, в което участват „ЕЛА“ ЕООД и „Пътстрой“ ООД, „ПСТ груп“ ЕАД, „Галчев инженеринг“ ЕООД,  „Мегаинвест – холд“ и ДЗЗД „АПП Белица“, в което влизат „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД.

Комисията заседавала на 7 ноември м. г., но протоколът от заседанието й е бил подписан едва 3 месеца по-късно – на 12 февруари т.г. Една вчера. след насрочения протест на местните жители в пътната агенция са насрочили дата за отваряне на ценовите оферти и избор на изпълнител за строителството на пътя Загражден – Белица. А строителството ще започне през 2019 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините