BG | EN

Благоевград – първи по проблеми с пешеходните пътеки

пешеходна пътека
Снимката е илюстративна
Снимка: pixaby.com

Липсващи знаци, неправилно разположение, маркиране и сигнализация са нарушенията, констатирани при мащабна проверка на състоянието на пешеходните пътеки в страната.


Проверени са близо 14 000 пътеки, като най- системни са нарушенията в областите – Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Варна.

Данните от проверката на пешеходните пътеки показват фрапиращи пропуски, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, на съвместен брифинг с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Поводът беше оповестяване на резултатите от проверка, възложена на двете министерства в края на декември м.г., а целта й – установяване на несъответствия с нормативните изисквания, особено при пешеходните пътеки в районите на училищата и детските градини.

В резултат на констатациите при проверките, Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще трябва да изготви регистър на пешеходните пътеки, а Министерството на вътрешните работи да разпореди на местната власт до 30 юни 2018 г. да отстрани нарушенията. След 30 юни т.г. ще се направи нова проверка, но само в населените места с най-големи нарушения.

До 30 юни т.г. пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа в страната ще бъдат приведени в съответствие с изискванията към тях. Направената калкулация показва, че необходимият финансов ресурс за целта е 3,7 млн. лв., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По данни на регионалното министерство, пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа (25% от общия брой в страната) са 3 531, като 3 326 са в населени места. 80% не отговарят на различни изисквания от двете наредби. В 12% от случаите са използвани маркировъчни бои с цвят, различен от белия. 7% от пешеходните пътеки по републикански пътища, които минават през населени места, са на разстояние по-малко от 250 м. В 80% от случаите не е маркиран надписът „Погледни“. При над 80% не са спазени изискванията за ширина на пешеходната пътека. Маркировката е износена или напълно заличена при 65% от общия брой пешеходни пътеки по републиканските пътища. Добрата сигнализация изисква поставянето на 4 354 предупредителни знака съобразно изискванията за тяхното поставяне. 80 пътеки трябва да се премахнат, като част от тях се намират например на съществуващи на магистрални участъци.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините