BG | EN

Благоевградчани протестираха в защита на разкопките край Покровник, АПИ: Археологическите проучвания приключват до 20 юли, тогава става ясно ще се мести ли АМ „Струма“

Снимка: скрийншот blagoevgrad-news.com

На протест под надслов „Спаси Скаптопара/Save Skaptopara“ излязоха граждани на Благоевград в събота. Жители от града и село Покровник поискаха откритите разкопки по трасето на стоящата се автомагистрала Струма“ край Покровник  да бъдат запазени. Протестът бе организиран от Инициативен комитет от граждани на Благоевград.

Археологическите проучвания на участъка между Благоевград и Крупник трябва да приключат до 20 юли. Тогава ще стане ясно и как ще се развие казуса, пише по темата регионалното издание „Благоевград нюз“.

След приключване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект, пояснява изданието.

На 5 май изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания, е било спряно. Извършено е било консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.

Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Припомняме, че при пълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, бе открито голямо селище от римската императорска епоха. До месец май 2018 по време на разкопките бяха разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр.

Сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. По-трайни сред комплексите са сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (ранно християнска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка, припомня „Благоевград нюз“.

На мястото е открита и гробната част в сграда № 1, състояща се от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Откритите в нея важни археологически находки са вече проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините