BG | EN

Благоевградчани на протест в селището Скаптопара, археолог: Такива селища има под път и над път.

Снимка: скрийншот „Благоевград нюз“

Благоевградчани излязоха днес на протест по под появила се в социалните мрежи информация за застрояване на разкопките край Покровник.

Около 50 души излязоха на първия протест за запазване на разкопките, има твърдения, че това е античното селище Скаптопара. Във фейсбук все повече хора се организират и за следващи протести, има създадена и петиция, пише регионалното издание „Благоевград нюз“.

Протестиращите днес са се отправили към района на разкопките, където се оказало, че нито граждани, нито медии са добре дошли. Археолози не са разрешили на журналистите да снимат детайли от разкопките и са опитали да не допуснат медиите и гражданите.

Все повече хора посещават обекта заедно с децата си, страхувайки се, че скоро няма да имат възможността да им покажат ценното наследство, допълва изданието.

Пред „Благоевград нюз“ граждани са отправили обвинения срещу археолога Илия Кулов, който по техни думи е  подписал документ за липсата на археологически ценности сред разкопките. Пред изданието Кулов не потвърди да е подписвал подобен документ, но обясни, че такива обекти покрай Благоевград има „под път и над път“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините