BG | EN

Битка за истината: Венелина Попова

Венелина Попова е дългогодишен журналист в Българското национално радио и автор в „За истината“.

Минала е през два съдебни процеса заради свои разследвания и прекарала в съдебна зала общо пет години. И от двата процеса Венелина Попова излиза с присъдата „невиновна“.

През 2020 година медии, близки до депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, организират негативна кампания срещу Венелина Попова заради нейна публикация в сайта „За истината“, която разкрива нарушения при даренията на Пеевски за болници в началото на кризата с Covid-19. През 2021 Венелина Попова е викана в полицията да дава показания във връзка със свой аналитичен материал за купуването на гласове в община Гурково.

„С голямо учудване видях, че разпитът върви в посока на моите публикации за Пеевски, как съм си избирала темите, защо съм се занимавала с него… И тогава аз дадох гласност на случая, защото за мен беше абсурдно да ме разпитват как аз избирам темите за публикациите си – в полицията. Това е, ако не директно, то индиректно посегателство върху свободата на словото“ разказва Венелина Попова и добавя:

„Призванието на журналиста е да открехва за публиката неща, които властта и олигархичните среди искат да останат затворени. Цената не е малка, но аз никога не съм се колебаела.“

„Битка за истината“: първи епизод от нова поредица на АКФ „Под прицел: три свободни пера“ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-гледани

Още видео