BG | EN

ТЕЦ на биогорива и общинско безсилие тровят въздуха в Благоевград (с видео)

Според кмета на града Атанас Камбитов администрацията му няма лостове за противодействие срещу замърсителя – дружеството „Рубин – 08“.

Снимка: Мариета Димитрова
Любителска снимка

Гъст и задушлив дим от от комина на Био ТЕЦ “Рубин”, собственост на едноименното дружество вече месеци наред трови въздуха над Благоевград. От комина на централата за производството на електрическа енергия от горене на слънчогледови люспи, денонощно се изпуска гъст черен пушек, който затруднява дишането (вижте любителските видеокадри по-долу в текста).

Собствениците на инсталацията за производство на електроенергия от биомаса многократно са санкционирани, но въпреки това резултат няма. Срeщу обгазяването нееднократно са подвани сигнали от страна на граждани, живеещи в засегнатите райони. Според тях обаче преди всяка проверка от Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) собствениците на инсталацията са предупреждавани.

Наднормено запрашаване на въздуха е измервано преди няколко месеца в 15 града в страната, това показват данните от сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.

Жалби без последствия

Фини прахови частици в сериозни наднормени количества са регистрирани в Благоевград, Бургас, Горна Оряховица, Враца, Видин, Димитровград, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Несебър, Смолян, София, Кърджали и Шумен. В Благоевград измерените стойности са 3,2 пъти над средноденонощната норма.

От официален отговор на РИОСВ-Благоевград, получен след запитване на „За истината“ разбираме, че срещу дружеството, собственик на централата има внесени множество жалби. В следствие на това в периода 2012 – юни 2017, са извършени 18 проверки. На фирмата „Рубин 08“ са направени множество предписания и парични санкции.

Проверките отчетат сериозни нарушения. При една от тях за показател „въглероден оксид“ при норма 250 мг на куб.м. е измерено 12 пъти по-високо съдържание – 3009 мг. на куб.м. При следваща – нещата са сходни: за показател „въглероден оксид“ нормата е 250 мг- на куб.м., а отчетените нива – 947 мг. По тази причина на „Рубин 08“ са наложени санкции в размер на 372 лв. на месец, направени са и предписания да се монтира допълнително пречиствателно съоръжение за очистване на прахо-газовата емисия, но това не е направено и до днес.

Позволения“ абсурд

Едно от предположенията на експертите от РИОСВ е, че на компанията, собственик на централата и излиза много по-евтино да плаща месечните си глоби, отколкото да инвестира в пречиствателно съоръжение. На този етап институциите позволяват този абсурд, прехвърляйки си отговорността, докато гражданите на Благоевград продължават да дишат отровния въздух.

Толкова можем

В края на август между общинските съветници в Благоевград възникна дебат, по време на редовната им сесия, проведена тогава.

Предложение за изпълнение на мерките, заложени в Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на територията на Община Благоевград, провокира Владимир Елезов (АБВ), който постави за обсъждане въпроса с вредния дим, идващ всяка сутрин от комина на Био ТЕЦ „Рубин“.

В дебата се включи и общинския съветник Злата Ризова (Земеделски съюз Ал. Стамболийски), която уточни, че има несъответствия в направените предписания и установените нарушения.

От отдел „Екология“ на Общинската администрация коментираха, че вече има наложени санкции на „Рубин 08“, която ги плаща ежемесечно, тъй като замърсяването е в определени граници, които били допустими. „На практика това е, което община Благоевград може да направи“ – обясни тогава служител на отделна.

Казвате, че там се горят слънчогледови люспи. Невъзможно е такъв дим да се издига от горенето на слънчоглед, със сигурност се гори и нещо друго!“, каза обаче Елезов з вадочен отговор на становището на администрацията.

Дебатът приключи с изказването на д-р Таковски. „Значи ли това, че щом фирмата плаща ежемесечни глоби, тя ще продължи да замърсява въздуха в града, ако за нея е икономически по – изгодно да плаща санкции, отколкото да се оборудва с по-мощни пречистватели?“

Да поговорим през Фейсбук

В края на септември Ризова, отново внесе официално въпроса с писмо до кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Тя зададе пет въпроса:

1. Какви мерки е предприела до момента Община Благоевград за решаването на проблема?

2. Контролиран замърсител ли е „Рубин 08“ и от кого?

3. Какъв е резултатът от извършената проверка на през септември т.г.?

4. Монтирало ли е дружеството допълнително съоръжения за очистване на прахо-газовата емисия в срока и съгласно указанията на РИОСВ?

5. По какъв начин общинската администрация смята да реши проблема с със замърсителя на въздуха в града? Предвиждат ли се срещи по този повод с отговорните институции и експерти?

Отговорите отново не удовлетвориха никого, тъй като според Камбитов общинска администрация няма никакви възможности да противодейства на нарушителя.

В задочен диалог през профила си във Фейсбук Злата Ризова влезе преди дни и в остра полемика със собственикът на „Рубин 08“ Илиан Личев. Тя открито обвинява бизнесмена за замърсяването на въздуха в Благоевград, протестира срещу бездействието на РИОСВ, която въпреки наложените над 30 акта за замърсяването на въздуха в града е безсилна да накара дружеството да ограничи замърсяването.

В отговор на обвиненията Личев, който е и управител на централата пише, че не вижда какви отношения биха могли да имат кмета на грда Атанас Камбитов и администрацията му с частно търговско производствено дружество като „Рубин – 08“. „Ние нямаме интерес нито към общински, нито към обществени поръчки, обяви той. Подобни нападки гонят инвеститорите от града“.

Докато текат дебати в Общинския съвет положението със замърсения въздух в Благоевград остава непроменено. „Рубин 08“ продължава да замълсява въздуха в града и да плаща глобите си за това без да изпълнява предписанията на РИОСВ. Така е по-евтино. По-висока цена ще платят само гражданите, които трета година продължават да дишат отровения въздух.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините