Биоцентралата в село Труд не е спирала да работи въпреки твърденията на екоминистерството

На снимката от ляво надясно: Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“, Христо Иванов – съпредседател на “Демократична България” и членът на коалицията в Пловдив Йордан Иванов
Снимка: скрийншот от видео на живо

Биоцентралата в пловдивското село Труд не е спирала да работи, въпреки че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви на 12 октомври, че това ще стане със заповед на РИОСВ – Пловдив. За това алармираха днес пред сградата на екоинспекцията в Пловдив съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов и Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Две седмици след обявеното спиране на централата въздухът в селото продължава да е замърсен. Две министерства – на здравеопазването и на екологията, спорят затова какво точно е положението в селото, заяви Христо Иванов. 

Той обяви, че  настояват за оставка на министър на околната среда и водите Емил Димитров, както и на цялото правителство, защото „Не се диша в тази страна от лъжи, наглост, бездействие и корупция.“

Иванов беше категоричен, че„Демократична България“ (ДБ) ще продължи да подкрепя хората от село Труд, които вече шест години се борят за правата си. „Това не е предизборна наша акция, напротив гордея се с тях“, посочи Христо Иванов.

Общинският съветник Йордан Иванов от ДБ в Пловдив настоя актът, който прекратява дейността на централата да стане публичен, както и да бъде опубличена експертизата за спиране на обекта. Той синтезира конкретните искания така:

  • Незабавно актът, който прекратява дейността на централата да стане публичен
  • Областният управител Дани Каназирева да направи публична експертизата за спиране на обекта
  • Да се каже на гражданите в с.Труд дали има писмо в министерството, защото от там твърдят, че няма.

Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“  съобщи, че са в протестна готовност и ще щурмуват с акция  РИОСВ – Пловдив. Според хората от селото екоминистерството е неработещо и действа най-вече в посока опазване на инвеститорските интереси. 

От сдружението планират да се обединят с други населени места, където инспекции за околна среда също бездействат.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам