BG | EN

Биляна Гяурова, Български институт за правни инициативи: Не са ясни критериите за закриване на 11-те прокуратури

Снимка: Български институт за правни инициативи

Не e ясно по какви критерии са били набелязани населените места, в които се закрива местната прокуратура, каза в предаването „Преди всички“ на БНР Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи.В ефира на националната медия, Гяурова посочи още, че не й е известно да е било направено някакво изследване или по-сериозен анализ на това какво налага необходимостта точно сега в тези 11 населени места да бъдат закрити тези прокуратури.

Припомняме, че в три от единайсетте населени места, чиято прокуратура ще бъде закрита, местната общественост се вдига на протест.

Според Гяурова, цитирана от БНР, когато се прекроява т.нар. „съдебна карта“ на страната, трябва да бъдат взети предвид фактори като икономика, демография, инфраструктура, развитие на електронното правосъдие, култура. По думите й експерти са предлагали специален закон за съдебната карта на страната, защото тя засяга много и най-различни обществени отношения: „Не може просто така, с едно писмо, хората да бъдат поставени пред свършен факт. Има нещо, което се казва справедливост на процеса, и това е извън чисто правната сфера. Справедливост на процеса означава, когато се предлагат непопулярни мерки, а в случая те направо се налагат – означава да се предвиди една информираност на обществеността, да се търси обратна връзка. В случая прокуратурата някак третира представителите на местната власт като подопечни и им изпраща едно писмо, в което им казва: „Sorry, от утре вече няма да имате прокуратура“, посочва още представителят на института за правни инициативи.

Гяурова определя като „суперпроблемно“ приемането на решението за закриването на 11-те прокуратури с единодушие от Висшия съдебен съвет и счита, че такъв въпрос не може да минава тихомълком. Опасенията й са случващото се с прокуратурата „да не се прехвърли по абсолютно автоматичен начин и върху съдилищата“.

Според информация в официаната страница на Българския институт за правни инициативи, Биляна Гяурова-Вегертседере един от учредителите на Българския институт за правни инициативи и понастоящем директор на института. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините