BG | EN

Бизнесмен отива на съд за неплащане на данъци

Снимка: пресцентър прокуратура

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу бизнесмен за извършено данъчно престъпление.

Според държавното обвинение в периода от 13.01.2009 г. до 30.03.2011 г. обвиняемият, в качеството му на управител на еднолично дружество с ограничена отговорност, със седалище в с. Мусомища, община Гоце Делчев, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. За целта той затаил истината за пълния размер на получените приходи в подадени пред НАП справки-декларации, изискуеми по закон, и допуснал нарушения при осъществяването на счетоводството. В хода на разследването е било констатирано неспазване на принципите за текущо начисляване, за предимство на съдържанието пред формата и изискванията при изграждането и поддържането на счетоводната система.

Всичко това довело до попълване на касата, без да са извършени счетоводни операции по осчетоводяване на постъпленията от реализирани приходи и реално получени от клиентите парични средства. В резултат на тези действия било избегнато определянето на размера на дължимия за внасяне ДДС и корпоративен данък за съответни отчетни периоди.

Общият размер на неплатените от обвиняемия данъчни задължения са в размер 71 269.49 лева, от които 51 333.33 лева данък добавена стойност и 19 936.16 лева корпоративен данък, добавят от прокуратурата.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините