Бизнесдама, наредила събарянето на паметник на културата отива на съд

Мястото, на което е съборена къщата – паметник на културата.
Снимка: „Под тепето“

Окръжна прокуратура предаде на съд бизнесдамата Вероника Иванова заради незаконното събаряне на недвижим архитектурен паметник на културата в Пловдив – старинната къща на Куцоглу в центъра на града под тепетата.

Случаят, който предизвика огромно обществено недоволство, е от 5 юни 2019 г. Иванова повикала багер за събарянето на имота на ул. „Гладстон“ №12, въпреки че е знаела за неговият статут като част от културното наследство и недвижима културна ценност.

Той е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“.

Вероника Иванова е била пълномощник на известна фирма за строителство и търговия с имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути.

Съборената къща е проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу и построена през 1910 г. Тя е под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса – ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, може да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции. Първоначалната идея е била постройката да се реставрира, дострои и продаде.

През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект, имало положително становище от Националният институт за недвижимо културно наследство, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.

Въз основа на него, през м. март 2019 г., главният архитект на район „Централен“ в гр. Пловдив, издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда. Въпреки това, на 5 юни 2019 г. обвиняемата се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота. Иванова обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато обаче той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците.

Паметникът на културата се намирал в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути, посочват разследващите. Според прокуратурата Иванова е знаела, дейностите се осъществяват в нарушение на Закона за културното наследство.

Наказанието, което Иванова може да получи за извършеното престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2 до 10 хиляди лева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам