Бивш шеф на полицията в Смолян съди МВР за половин милион лева

Евгений Василев
Снимка: „Отзвук“

Уволненият преди шест години директор на полицията в Смолян Евгений Василев съди Министерството на вътрешните работи за нанесени неимуществени вреди. Делото е образувано в Административния съд в Смолян три години, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта за дисциплинарното му уволнение, пояснава регионалното издание „Отзвук„.

Искът на Василев е за сумата от 500 хил. лв. за причинени болки и страдания, вследствие на незаконното му уволнение, последвалите семейни драми и отказите на министъра на вътрешните работи да му бъде предложена равностойна на неговата длъжност.

Делото се разглежда при закрити врата с оглед предотвратяване разкриването на факти от личния живот на Василев и здравословното му състояние, посочват от Административния съд, цитирани от „Отзвук“. По делото са проведени две съдебни заседания. Изслушани са свидетели и е назначена комплексна съдебно-медицинска експертиза с участието на четири вещи лица.

Василев е уволнен през декември 2014 г., като вътрешното министрество обяснава, че го отстранява заради извършени тежки дисциплинарни нарушения. Според преписката на дисциплинарната комисия сред нарушенията са превишаване с власт, контакти с криминално проявено лице, намеса в личния живот на служители на дирекцията, придружени със заплахи, както и разпореждане да не бъде съставян акт на шофьора на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ – Мюмюн Юсуф от село Глухар, засечен с превишена скорост в населено място по време на предизборна кампания.

Последният случай е от 14 септември 2014 г. Тогава Карадайъ като кандидатът за депутат пътувал в партийния „Мерцедес” заедно с областния лидер Салих Аршински. Групата бързала да отиде в Чепинци на предизборна среща. В Търън пътните полицаи засекли, че колата се движи с превишена скорост (82 км/час при разрешени 50 км/час в населено място) и понечили да съставят акт, но оследвали серия от обаждания, в последното от които Евгений Василев като директор на полицията разпоредил на своя подчинен водачът и автомобилът да бъдат освободени, „защото бързат“.

След освобождаването от длъжност Василев обжалва уволнението и през декември 2015 г. тричленен състав на ВАС отменя заповедта на министъра на вътрешните работи, с която са прекратени служебните му задължения. Мотивът на съда е, че при налагане на дисциплинарното уволнение е нарушен законът, като не са посочени нито конкретните служебни задължения, които не са били изпълнени от Василев, нито служебните правомощия, които не е спазил. Следва решение на 5-членен състав, който потвърждава уволнението като законосъобразно. Въпреки че решението е окончателно, Евгений Василев е поискал произнасяне и от седемчленен състав и така с решение от 13 март 2017 г. ВАС отменя окончателно заповедта за уволнението му. От МВР му предложили да го възстановят, като му дали възможност да избира от 51 ръководни длъжности в различни населени места в страната. Той обаче изрично е заявил и записал, че не приема направените му предложения, тъй като те не били равностойни на заеманата от него преди уволнението длъжност. След отказа вътрешният министър издал заповед за прекратяване на служебното му правоотношение, но в последствие и тя е отменена от ВАС. Следва ново заявление за назначаване на работа и нов отказ на Василев да приеме някое от предложенията. На 1 юли т. г. ВАС потвърждава и последната министерска заповед за прекратяване на служебното му правоотношение. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следващото заседание по делото на Василев срещу МВР е насрочено за месец септември т.г..

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам