BG | EN

Бивш областен управител на Добрич е осъден за престъпления по служба с имоти

Бившият областен управител на Добрич Динчер Хаджиев е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок за престъпления по служба с имоти в съучастие с две лица, заемащи отговорни длъжности, причинили щети за над 600 хил. лева.

С присъдата Добричкият окръжен съд е наложил на Хаджиев и глоба в размер на 2500 лева. Наказанието на бившия управител е за извършени престъпления по служба, свързани с продажбата на имоти – държавна собственост и на юридически лица, като случаят е особено тежък, а вредните имуществени последици за държавата – значителни, съобщават от прокуратурата.

Престъпленията по член 282 и 283а от НК са причинили значителни вредни последици в размер на 665 743, 44 лева и са извършени като продължавани деяние в съучастие с Пламен Ганев, който действал като помагач и улеснявал Хаджиев в  продажбата на имоти. Подсъдимият Ганев е бивш директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в областната администрация на Добрич по времето на Динчер Хаджиев.

Добричкият окръжен съд признал и Ганев за виновен за престъпления по служба, като случаят също е особено тежък и продължаваното престъпление е свързано с продажбата на собственост на юридическо лице. Настъпилите вредни последици са значителни –  в размер на 665 743,44 лева, допълват от държавното обвинение. Ганев е осъден и за това, че в качеството на длъжностно лице, отново като помагач на областния управител, е съгласувал процедура по изготвяне на договор за продажба на държавен имот с цел облага на 3 физически лица, както и за облага на юридическо лице. Съдът е наложил на Пламен Ганев наказание 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок, като и му наложи глоба в размер на 2500 лева.

Третият подсъдим по делото с изключителен обществен интерес, предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич – бившият началник-отдел на кадастъра, Костадин Костадинов, е бил признат за виновен за продължавано престъпление по член 282, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК, като съдът му налага наказание 9 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години. С действията си Костадинов също е нанесъл значителни вредни последици за държавата – имуществени в размер на 135 102 лева, съобщават от прокуратурата.

Присъдата на трите длъжностни лица, заемали отговорно служебно положение, подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините