BG | EN

Бивш кмет и пловдивска бизнес дама се изправят пред съда по дело за подкуп

Снимка: podtepeto.com

Изпълняващият длъжността кмет на Община Куклен до лятото на 2015-а година Костадин Павлов, а преди това зам.-кмет на същата община и бизнес дамата Надежда Минчева ще се изправят днес отново пред Окръжен съд – Пловдив.

Регионалното издание „Под тепето“ припомня, че Костадин Павлов е обвинен във вземане на подкуп, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение и документни престъпления. Срещу Надежда Минчева има две обвинения за даване на подкупи.

Според прокуратурата, под протекцията на Павлов при обявена обществена поръчка за доставка на храни към социалните заведения в общината офертите на различните фирми са били разглеждани тайно предварително. След като се изяснявала най-атрактивната цена е подавана информация на Минчева, с цел да даде оферта с още по-ниска стойност, за да спечели.

Според държавното обвинение, през периода април – 14 май 2013 г. Павлов е приел 3 хил. лева подкуп от Минчева и друг от 1200 лева, предназначен за член на комисията по провеждане на конкурса. По време на процедурата и.д. кметът скрил документи и предоставил информация на Надежда Минчева, която се е облагодетелствала чрез фирмата си „Надежда 2000“ с над 74 хиляди лева – стойността на едногодишен договор по доставка на храни за домашен социален патронаж в Куклен.

Съдебното преследване срещу двамата обвиняеми започнало преди четири години. Двамата са арестувани в края на август 2014-а година, а после пуснати под гаранция в размер на по 4 хил. лв. на човек.

Най-тежкото, предвидено от Закона, наказание за престъпленията, в които екс кметът е обвинен е лишаване от свобода от три до петнадесет години, глоба до 25 хил. лв., конфискация на до 1/2 от имуществото и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Надежда Минчева пък може да получи присъда лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 хил. лв..

От информацията, публикувана в „Под тепето“ става ясно още, че Минчева се явила в Съдебната плата за последно през септември т.г. за дело срещу нея и бившата кметица на пловдивския район Централен Райна Петрова. А през месец ноември 2017-а година състав на Окръжния съд – Пловдив оправдал и двете. Райна Петрова е била призната за невинна по обвинение за извършено престъпление по служба, а Надежда Минчева по обвиненията за даване на ваучер за екзотична екскурзия за близо 10 хил. лева и упражнено влияние спрямо длъжностно лице при процедура по възлагане на обществена поръчка. Апелативен съд е отменил това решение, като намерил за основателни възраженията на прокуратурата за противоречиви мотиви за оправдателната присъда. Освен това апелативните магистрати са констатирали, че обвинителният акт не е юридически прецизен. Въз основа на това делото, продължило цели пет години, трябва да започне отново.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините