BG | EN

Бивш кмет и настоящ общински съветник влиза в затвора

Снимка: Скрийншот bTV, архив

Бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков влезе в затвора, съобщи радио Видин.

Минути преди края на работния ден вчера Чоков е бил въдворен в килия във врачанския затвор. Заедно с него зад решетките са влезли още синът му Мартин, както и Димитър Каменов и Иван Тодораков.

Информацията е била потвърдена, макар и неофициално, от окръжната прокуратура във Враца и от врачанския затвор, посочват от видинското радио.

Проверка на „За истината“ в сайта на Община Бяла Слатина показа, че към момента името на Ценко Чоков все още фигурира в списъка на общинските съветници.

Скрийншот от страницата на община Бяла Слатина. Непосредствено над имената на общинските съветници с червени букви надпис уточнява, че страницата е в процес на обновяване.

Вчера се разбра, че Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил и 5-годишната присъда на Чоков. Решението е окончателно. Чоков беше осъден от Апелативния специализиран съд за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и палежи. 

Съдът е намалил наказанието от 7 г. лишаване от свобода на сина му Мартин Чоков, определено от втората съдебна инстанция за изнудване чрез закана за убийство и нанасяне на телесни повреди. За него Върховният касационен съд също е постановил окончателно 5 години затвор, след като го оправдава по едно от повдигнатите обвинения – за незаконна банкова дейност.

Делото срещу Чокови влезе в съда през 2017 г., а на 10 май 2018 г. първоинстанционният Специализиран наказателен съд осъди Ценко Чоков на четири години и шест месеца, а синът му получи четиригодишна присъда.

От прокуратурата допълват, че в решението си ВКС подчертава особената жестокост, с която осъдените са извършвали насилие над жертвите си, най-често в съучастие.

Със същото решение ВКС потвърждава и петгодишните наказания, наложени от Апелативния специализиран наказателен съд на подсъдимите Димитър Каменов и Иван Тодораков.

През май 2018 година Чоков беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор за организиране на престъпна група.

През следващата година бе обвинен и за фалшиви документи.

През февруари 2021 г. бившият кмет на село Галиче и общински съветник Ценко Чоков бе уличен и в кражба на ток.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините