BG | EN

Бивш зам.-министър открива болница в Габрово, въпреки несъгласието на Здравната каса

Какво прави новата болница в Габрово толкова специална, че Министерски съвет гласува без коментари откриването й, независимо от съществуващия мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения и мненията на Здравната каса и Медицински надзор, че в региона няма нужда от нова болница?

Илюстративна снимка: pixabay.com

Министерски съвет даде съгласие в Габрово да се отвори частна болница, чиято дейност да се финансира от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От Здравната каса не са съгласни, тъй като в областта има пет болници, които покриват необходимостта от медицински дейности. Въпреки това болница ще има, но в Министерски съвет, където бе взето решението, не разполагат с информация за новото заведение.

На 26 август Правителството одобри разкриването на частната болница МБАЛ „Св. Иван Рилски Габрово“. В разпространеното същия ден съобщение от правителствения пресцентър се казва, че болницата ще разполага с 107 легла. В последствие се оказа, че ще има 47 легла и за три години трябва да реализира 3.2 млн. лв. приходи от медицински дейности, финансирани от Здравната каса. Това е заложено в бизнес плана.

Нецелесъобразно, но какво от това

За разкриването на болница у нас се изисква становище от НЗОК (ако ще се работи по договор с Касата) и изпълнителна агенция „Медицински надзор“. В конкретния случай и двете институции отхвърлят нуждата от нов стационар. Според анализ на агенция „Медицински одит“ „в региона напълно са изчерпани възможностите за разкриване на нови легла по специалностите гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, както и непрофилирани вътрешни легла“. Възможности има за нови легла по специалностите кардиология, нефрология, пневмология и фтизиатрия, физикална и рехабилитационна медицина, но те са ограничени.

Това становище в голямата си част припокрива друго – на Здравната каса, откъдето са по-категорични и определят като нецелесъобразно да се увеличи финансирането на болници в областта, тъй като става дума за заплащане на дейности, които и в момента се изпълняват от съществуващите лечебни заведения. В Касата са пресметнали, че ако бизнес планът на частната болница се изпълни, увеличението на парите, които НЗОК плаща в региона ще бъде с близо 15%, а те ще отиват за и сега изпълнявани клинични пътеки.

Факсимиле от становището на НЗОК, изготвено по искане на министър Кирил Ананиев

Все пак болница ще има 

Въпреки очевидната липса на необходимост от нова болница и „с оглед на това (становищата на НЗОК и „Медицински одит“, б.ред.) Министерският съвет реши да одобри създаването на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД, която да осъществява медицински дейности по специалности, за които е установена потребност съгласно Националната здравна карта, а именно: вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, нефрология, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика“.

Заради очевидното противоречие – няма нужда от нова болница, но се разрешава отварянето й, „За истината“ поиска от Министерски съвет информация за мотивите, с които е одобрено разкриването на заведението, както и по отношение на сграден фонд, обезпечение с апаратура, персонал и др. Информацията бе поискана по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). В отговора, който получихме, се казва, че Министерски съвет „не разполага с исканата информация, но има данни за нейното местонахождение“ и уведомяват, че заявлението е препратено в Министерство на здравеопазването (стандартна процедура съгласно ЗДОИ).

Мораториум и мотиви

Може да се приеме, че в Министерски съвет не са запознати с детайлите от функционирането на бъдещото заведение, но е странно, че не разполагат с мотивите, надделели да се одобри отварянето на нова болница. Още повече, че от 2017 г. у нас е в сила мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения и според данни на „За истината“ той е преодолян само от два частни центъра за хемодиализа.

Освен това, както стана ясно, болниците в област Габрово напълно покриват всички медицински специалности, а общият брой на сключените договори за с НЗОК е за работа по 389 клинични пътеки и петнайсет за клинични процедури.

В региона работят пет болници – една държавна в Габрово, по една общинска в Севлиево и Трявна и две болници за лечение на белодробни болести в Габрово и Трявна. Населението на областта постоянно намалява и през 2018 г. по данни на Националния статистически институт е 112 хил. души. Справка на НСИ сочи също, че на 1000 души население в област Габрово се падат 4.55 болнични легла, което е почти колкото в София.

Компромисно – по-малко легла

Защо е одобрено разкриването на нова болница, след като то не е оправдано нито от медицинска, нито от финасова гледна точка, попита във времето за парламентарен контрол народният представител проф. Георги Михайлов (БСП за България)  министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Министърът отговори, че бъдещата болница няма да разполага с 107 легла, както е поискано, а с 47, колкото била необходимостта по Националната здравна карта. 

Кой стои зад частната габровска МБАЛ

Дружеството „МБАЛ Св. Иван Рилски в Габрово“ е създадено през май 2017 г. с 1000 лв. капитал. Негов собственик е акционерното дружество МДМ ИНВЕСТ, в което собственици са три други дружества – „МД Медикъл Холдинг“ на габровския зъболекар Иван Дошков и местния предприемач Деян Тодоров, „Джони би Инвест“ също на Иван Дошков и „МЗ хоспитал инвест“, в което съдружници са Михаил Зортев и Христо Мазнейков.

Михаил Зортев е заместник-министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов. През март т.г. той бе предаден на съд за това, че е ощетил с почти 13 млн. лева държавната болница във Враца, като е издал разрешение в качеството си на зам.-министър на частната болница „Вива Медика“ да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“. Случаят е отпреди осем години.

Христо Мазнейков е известен столичен ортопед, съпругата му е управител на МБАЛ „Св. София“ в София. Според имуществената й декларация, която от тази година подават управителите на болници, финансирани с обществени средства, семейството е собственик на къща в Драгалевци и с. Емона край Несебър, а облагаемите доходи на съпруга за миналата година надхвърлят 1.1 млн. лв.  

Собствениците на „МБАЛ Св. Иван Рилски“ имат три месеца да регистрират болницата, а дали Здравната каса ще сключи договор с тях, засега не е ясно.

Когато болницата заработи ще бъде единствената частна в областта, след като преди две години частната „Акта Медика“ в Севлиево бе обявена в несъстоятелност. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Принудителната административна мярка ще бъде в сила докато от топлоцентралата не докажат, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова. Обвиняват я в...

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

кръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Още разследвания

Над 4 млрд. лв. пътни неволи

Държавната компания „Автомагистрали“ получи договори за пътища за над 4 млрд. лв. за под две години без публична дискусия по темата и без да се гарантира по-ефективно и бързо строителство.

Чистка по сталински в земеделската служба в Силистра след разследване на „За истината“ и телевизионен репортаж

След разследване на "За истината" и последвал репортаж на Би Ти Ви, разкриващ нарушенията и при провеждане на търгове за отдаване на земи от Държавен поземлен фонд,  директорът на  Областна дирекция земеделие в Силистра Гинка Катева, която уж беше назначена временно, набързо е уволнила трима дългогодишни служители.

Дружество на три месеца с капитал от 500 лв. ще доставя топлия обяд в Смолян срещу 500 хил. лв.

Възможно ли е току-що създадено дружество с капитал от 500 лв. да спечели обществена поръчка за половин милион? При това само за един ден. Оказва се, че може - в Смолян, в последната година от от третия мандат на кмета Николай Мелемов.