BG | EN

Трима осъдени за източване на БДЖ

Снимка: pixabay.com

Бивш зам.-министър на транспорта, бивш депутат и бивш директор на
жп секцията в Русе са били осъдени по обвинения за безстопанственост в особено големи размери и за присвояване.

Ефективна присъда от 11 месеца затвор получи бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев по дело за източване на БДЖ. Две години условно наказание по същото дело е присъдата, издадена за бившия депутат от ДПС Илия Илиев. Огнян Георгиев, бивш директор на жп секцията в Русе, е получил ефективна присъда от 2 години и половина. И за тримата Софийския градски съд е постановил забрана да заемат ръководна длъжност в държавни учреждения за различен период от време. Присъдите подлежат на обжалване, съобщи НОВА ТВ.

Дневник припомня, че след привличането му като обвиняем през 2016 г. Антон Гинев подаде оставка като зам.-министър на транспорта във втория кабинет на Бойко Борисов. Според държавното обвинение, като генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ през 2007 г. и 2008 г. Гинев сключвал договори за възлагане на малки обществени поръчки по процедура по договаряне без обявление с конкретни дружества. Дружествата не изпълнили дейностите, за които са били наети, но въпреки това средствата по договорите им били изплатени. На първа инстанция съдът е признал Гинев за виновен по обвиненията за две дружества, за други две обаче го е оправдал, пояснява Дневник.

За виновни по делото са били признати и бившият директор на НКЖИ Русе- Огнян Георгиев, който е присвоил над 900 хил. лв. и бившият депутат от ДПС Илия Илиев, който спомогнал за присвояването на парите. Обвинението срещу Илия Илиев е, че от декември 2007 г. до септември 2009 г. в Горна Оряховица и Русе при условията на продължавано престъпление като помагач улеснил длъжностни лица да присвоят пари на НКЖИ. Ексдепутатът също е осъден за част от обвиненията и оправдан за други.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините