BG | EN

Бивш зам.-кмет на Кърджали е арестуван за присвояване на бюджетни средства


Мюмюн Али - бивш зам.-кмет на Кърджали
Снимка: Скрийншот bTV

Двама мъже от Кърджали са задържани за срок до 24 часа за документна измама и неправомерно усвояване на бюджетни средства, съобщи БНР. По данни на bTV, единият от арестуваните е бивш зам.-кмет на Кърджали.

По предварителна информация, бюджетните средства са били неправомерно усвоени чрез съставени фактури с невярно съдържание. Фактурите били за извършени строително-монтажни работи, въз основа на които три фирми получили без правно основание бюджетни средства в размер на 100 хил. лева.

Според bTV, в схемата за липсващите пари били въвлечени и кметове на села. По данни на медията, кметът на с. Перперек е свидетел по едно от досъдебните производства за съставени фактури с невярно съдържание, касаещи неизвършени ремонти. Само в това село били платени шест фактури по 5 хил. лева на фирма, която е трябвало да изгради канализацията за мръсните води. Парите били платени, но без да е свършена работата, пояснява bTV. По същата схема било работено в няколко села, а източените от бюджета пари, на малки суми са стигнали 100 хил. лв. Село Стремци също попаднало в схемата, но тамошният кмет отрекъл да е плащал пари без да е свършена работа. В село Соколяне, пък, пак по данни на bTV, били изплатени близо 6 хил. лв. за разчистване на 50 м. път до язовир и ремонт на изпускателен кран. И там нищо не било свършено. Схемите били установени от Общината още през февруари, заради което кметът Мюмюн Али е бил уволнен, а от днес и разследван.

В коментар пред телевизията, от Общината заявили, че всички 100 хил. лв. са били върнати от фирмите, а по случа работи полицията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините