Бивш адвокат отива на съд за присвояване на над 100 хил. лева

Снимка: pixabay.com

Бившият 41-годишен адвокат с инициали М.А. ще бъде съден по обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна за присвояване на над 100 хил. лв.

Мъжът упражнявал адвокатска професия, като в периода от 2013 г. до 2016 г. бил вписан в Адвокатска колегия – Варна.

B началото на 2017 година обвиняемият предложил на своя приятелка от Варна да направят заедно инвестиционна сделка, като закупят изгодно от частен съдебен изпълнител (ЧCИ) апартамент, който след това да продадат. Идеята била всеки от тях да участва със сумата от 50 хил. лв. за закупуването на имота, след това да осъществят незабавна продажба и да разделят печалбата. Очаквало се тя да възлиза на около 25 хил. лв. Пострадалата се съгласила и превела по сметката на М.А. сумата от 48 680 лева.

В хода подготовка за покупката, обвиняемият я потърсил с молба да променят условията на уговорката си, тъй като той не успял да набави необходимата сума. Предложил на жената тя сама да финансира инвестицията, а той само да вземе комисионна за работата си. Жената му имала доверие и се съгласила. Превела още 54 500 лева и така oбщата сума станала 103 180 лева.

Въпреки че разполагал с парите, адвокатът не извършил необходимите действия за участие на пострадалата в сделка за покупко-продажба на недвижим имот, тъй като неговите намерения били да обсеби средствата. Получената сума той  употребил за свои нужди. Известно време той дори успявал да поддържа в заблуда собственичката на парите, че ще й ги върне. Дори я излъгал, че ги превел по сметката й няколко месеца след нереализираната сделка.

Предстои делото срещу бившия адвокат да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъдат признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 10 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност, както и конфискация на част или на цялото му имущество.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам