BG | EN

Бивши шефове на Пътната агенция отиват на съд за магистрала „Марица“

Снимка: @outlandos, pixels.com

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу трима бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Те ще отговарят в качеството им на длъжностни лица за безстопанственост в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Лазар Лазаров, Дончо Атанасов и Илиана Захариева отиват на съд заради обществена поръчка за ремонта на 31-километров участък от магистрала „Марица“, ощетила Министерство на транспорта с над 30 млн. лева. 

Разследването е от пролетта на 2017 година – няколко месеца след изненадващата оставка без мотиви на Лазар Лазаров. Прокуратурата видя данни за престъпление в това, че при действащ през 2014 година договор с италианска фирма за ремонт на пътния участък от магистрала „Марица“ тогавашното ръководство на Пътната агенция сключва договор за отводняване и стабилизиране на почвата с друга фирма, припомня БНР.

Според съобщението на държавното обвинение, Лазаров е предаден на съда за това, че в периода 07.08.2014г. -17.02.2015г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала „Марица“, и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в размер на 30 813 647 лева. Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост и ако бъде признат за виновен може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“, посочват още от прокуратурата.

По отношение на Атанасов и Захариева, от държавното обвинение съобщават, че двамата са предадени на съд затова, че в периода от 23.01.2014г. до 26.01.2015г. в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство,  не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала „Марица“,  и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери – 30 813 647 лева.

Ако бъдат признати за виновни Атанасов и Захариева може да получат наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и „лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините