BG | EN

Бившият шеф на Антикорупционната комисия е назначен за генерален консул във Валенсия

Пламен Георгиев
Снимка: RFE/RL

Бившият председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е назначен за генерален консул на България в испанския град Валенсия. Това е било решено от правителството на закрито заседание миналата сряда.

Предложението е внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, а от стенограмата на правителственото заседание се разбира, че решението е взето без дебати, като последна точка в дневния ред. Правителствената пресслужба не е съобщавала официално за него.

БНР припомня, че според закона за ръководители на мисии зад граница се назначават дипломатически служители и по изключение „изявени личности“, които се ползват с безспорно добро име и авторитет в Република България“. 

На въпрос на „Хоризонт“ от Министерството на външните работи са обяснили, че Георгиев е предпочетен заради добрата му работа с правохранителните служби в Испания, а това за този район било много важно качество. „Работата в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, а Георгиев владее и испански език“, пишат още от външното ведомство. Според отговора, цитиран от БНР, настоящият консул във Валенсия Цветелин Цонев ще поеме новооткритото консулство на България в Барселона, което се очаква да бъде изключително натоварено, а той има голям опит в работата с българската общност в Кралство Испания.

Законът за дипломатическата служба изисква от дипломатите да владеят два чужди езика, единият от които официален в ООН, пише по темата „Дневник“. Дипломатически източници са коментирали, обаче пред изданието, че при назначенията на хора, които не са от кариерата, това изискване не важи.

Само преди около седмица Висшият съдебен съвет се събра на спешно заседание, прекъсвайки отпуска си, да върне Племен Георгиев на работа в спецпрокуратурата след като Георгиев реши да напусне шефското място в КПКОНПИ.

Потърсен от „Дневник“ за коментар защо заменя с дипломатически пост работата в спецпрокуратурата, след като неведнъж е коментирал борбата с корупцията като лична кауза, Пламен Димитров не отговорил на мобилния си телефон.

Ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Франтишек е коментирал пред изданието, че при него не е постъпвало досега искане за напускане от Георгиев и уточнил, че е научил от медиите за консулското назначение. В момента Пламен Георгиев бил в платен отпуск за седмица.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините