BG | EN

Бившият кмет на район „Северен“ в Пловдив отива на съд за търговия с влияние

Снимка: prb.bg

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бившия кмет на район „Северен“ в града Ральо Ралев, съобщиха от държавното обвинение.

Според прокуратурата, Ралев и помагачите му – бившата началничка на отдела за инвестиционни проекти в кметството и собственик на частна фирма, занимаваща се с изграждане на сглобяеми къщи, са обвинени в това, че поискали от частен инвеститор 60 хиляди лева, за да бъде упражнено влияние върху длъжностно лице – главен  архитект на „Северен“ за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в района. Случаят се развива от края на декември 2018 г. до 30.05.2019  г.

През март 2018 г. инвеститор сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в района след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. Инвеститорът получил отказ и разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с другите двама обвиняеми. По време на разговорите с тях мъжът разбрал, че служителката на Ралев „калкулирала“, че ако построи сградата, щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 процента от тях  – 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета, за да даде своето одобрение за проекта.  

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив, инвеститорът предал парите – сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба, на посредника, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи заседание по делото.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините