Бившият кмет на Неделино се изправя тази седмица пред съда

Стоян Беширов
Стоян Беширов Снимка: „Отзвук“

През тази седмица в Специализирания наказателен съд в София започва делото срещу бившия кмет на община Неделино Стоян Беширов, обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Делото, което е насрочено за 18 фавруари, ще се гледа 6 години след остранянето на неделинския кмет от поста.

Заедно с Беширов обвиняеми са бившите му служители – Румяна Караиванова – секретар и зам.-кмет на Неделино, двама служители в общинската администрация, назначени като инвеститорски контрол, както и представители на няколко фирми: Ружо Младенов – управител на ЕТ ,,АСО-Асен Младенов“, Огнян Годумов – собственик на ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“, Бойко Симеонов – собственик на ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“, Младен Паналов – управител на „Дени Трейд“ и Младен Скечелиев – представител на „Фаст Билдинг 2009“, информира регионалното издание „Отзвук„.

По отношение на Беширов е повдигнато обвинение, че в предварителен сговор с Румяна Караиванова и в съучастие с помагачите Николай Симеонов, Митко Петров, Ружо Младенов, Огнян Годумов, Бойко Симеонов, Младен Паналов и Младен Скечелиев е присвоил над 1,2 млн. лева от държавния бюджет чрез съставяне на документи с невярно съдържание.

Според обвинението, в началото на 2012 година Беширов и Караиванова разработили план с участието на служители на Община Неделно, които упражнявали контрол по строителството, и управителите на подбрани от тях фирми.

Схемата била за

кражба на пари от бюджета, най-вече по линията на бедствия и аварии.

Беширов издал множество заповеди, с които обявявал бедствено положение като преувеличавал валежите в района на Неделино и техните последици. В заповедите му били описани многобройни бедствия – свлачища, преливане на дерета и реки, падане на стени, наводнения на жилищни сгради, затваряне на основни пътища, които, според обвинението, не са се случили.

И тъй като

бедственото положение дава възможност на кметовете да възлагат обществени поръчки без обявление,

Беширов и Караиванова изпращали покани само до уговорените фирми – ЕТ „АСО-Асен Младенов“, ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“, ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“, „Дени Трейд“ и „Фаст Билдинг 2009“.

С тях Беширов сключил 7 договора за около 3.5 милиона лева за различни обекти, и чрез които една трета от сумата е била прибрана, пише „Отзвук“.

Най-много пари са били „усвоени“ чрез два договора с ЕТ „АСО-Асен Младенов“ – единият за подпорна стена на ул. „Напредък“ в Неделино за 1 млн. и 72 хиляди лева, а другият за 892 хиляди лева за изграждане на нов бент в река Неделинска край село Крайна.

Вестник „Отзвук“ раказва, че край река Неделинска в с. Крайна през 80-те години на миналия век бил изграден бент, ползван до средата на 90-те години за отвеждане на вода от реката към рибарници. След закриването на рибарниците съоръжението останало без предназначение и не било поддържано. Бентът нямал никаква връзка със снабдяването с питейна вода, но Беширов обявил, че съществуващият бент е с цел осигуряване на питейна вода за Неделино, Старцево, и други населени места, а при евентуалното му разрушаване имало опасност тези населени места да останат на сухо. Така кметът възложил на „Стил – С проект“ ООД – София инвестиционен проект за нов бент за „стабилизиране на района чрез изграждането на праг (подпорна стена)“ с дължина 73 метра и височина 5 метра, като за целта поискал целеви средства от над 1 млн. лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Беширов мотивирал искането с необходимост от „извършване на неотложни възстановителни работи за трайно възстановяване на имот – публична общинска и държавна собственост – речните брегове и бент, изграден към помпената станция от водоснабдителния комплекс в с. Крайна, засегнати от бедствие и които са в състояние, застрашаващо живота и здравето на населението, имуществото и околната среда“.

Други 536 хиляди лева са преминали през „Дени Трейд“ за строително-ремонтни работи в ОДЗ 1, където според журналистическо разследване новата по документи дограма на детската градина, финансирана от японското правителство, е била сменена, а де факто дори не е била измита.

Следват още два договора, отново за ул. „Напредък“, с ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“ за 477 хиляди лева, с ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“ за свлачище в с. Тънка бара за 273 хиляди лева, както и с „Фаст Билдинг 2009“ за подпорна стена по пътя за с. Върли дол на стойност 213 хиляди лева.

Обвинителният акт срещу Стоян Беширов е внесен първоначално в Смолянския окръжен съд на 23 август 2017 година, но 2 месеца по-късно Окръжният съд в Смолян прекратява съдебното производство срещу Беширов и останалите обвиняеми и делото е върнато на специализираното звено „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура.

„Досега Стоян Беширов успяваше да държи разследването по-далеч от съдебната зала, търсейки и възползвайки се от политически чадъри, твърди смолянското издание „Отзвук“. Поредният проект, към който се е насочил бившият кмет със скандална известност, е партията на Слави Трифонов. В негова полза работи и тромавото българско правосъдие. А дали идва краят на шестгодишната сага на кмета, който се хвалеше, че работи без заплата, предстои да видим“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам