BG | EN

Бившият кмет на Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев е арестуван

Снимка: prb.bg

Бившият кмет на Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев е бил задържан снощи при акция на полицията. Акцията е била за купуване на гласове, съобщиха БНР и Би Ти Ви, като се позоваха на потвърждение от прокуратурата.

Башев, който е бил три мандата кмет на община Гърмен до 2013г. и две години депутат, е бил кандидат за кмет, но е отпаднал от надпреварата на 27-и октомври, като се класирал трети.

Снощи обаче той е бил задържан и отведен в полицията. Задържането е за 24 часа. Срещу него е подаден сигнал за купуване на гласове в полза на единия от кандидатите, участващи днес на балотажа, уточнява националното радио.

От прокуратурата са потвърдили за случая, но без да дадат повече информация. Органите на реда са били сезирани и за заплахи, отправени чрез есемес към кандидат за кмет на община Гърмен и неговото семейство.

В града има засилено присъствие на полиция и гранична полиция. Има и автомобил на жандармерията, допълва БНР.

Вчера бе съобщено, че Районната прокуратура в Горна Оряховица е повдигнала обвинение на трима мъже за търговия с гласове за местните избори. Обвиняемите са в ареста за 72 часа, а в понеделник прокуратурата ще решава дали да им поиска постоянно задържане.

По данни на НОВА ТВ четирима души са задържани по подозрения за купуване на гласове в района на Плевен в деня за размисъл. По време на акцията са извършени претърсвания и изземвания.

На 1 ноември вечерта са били арестувани 65-годишен мъж с прякор Путаша от село Петко Каравелово, мъж на 56 години от село Драганово и 38-годишен от село Първомайци. Те са обвиняеми за това, че от 17 до 27 октомври на територията на община Горна Оряховица са организирали предлагането на пари на избиратели, за да ги склонят да гласуват в полза на определен кандидат за кмет на Горна Оряховица.

Сигнали за купуване на гласове в трите общини на Габровска област – Севлиево, Дряново и Трявна, в които предстои втори тур на изборите са били подадени до МВР и прокуратурата.

В Севлиево сигналът е за селата Шумата и Батошево, а за Дряново – за градските секции. В сигнала за Трявна се твърди, че застъпници на една от политическите партии са получавали пари на ръка, за да осигурят гласове.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините