BG | EN

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е обвинен в престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС

Съдебна палата Благоевград
Снимка: пресцентър на прокуратурата

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление, съобщи прокуратурата.

Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е потърсена за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в София, Сандански и Благоевград, в съучастие – Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ – гр.Сандански като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, Отдел „РРА“ – Благоевград неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“, землището на град Сандански и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи.

Неверните сведения, според прокуратурата, са представени, за да получи търговецът – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на 391 160 лева.

На пресконференция днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че експертиза е установила, че макар на документите да стои името на Димитрова, подписът на тях не е нейният:

„Документът, който е послужил като едно от основанията, за да се отпусне такова финансиране, е например сключеният договор за наем на лозови насаждения, като Александър Манолев бил предоставил 9,7 декара лозови насаждения на Ана Димитрова. Самата Ана Димитрова, когато беше разпитвана като свидетел, заяви, че не знае точно как се отглеждат лозовите насаждения, споменава името на човек, когото иначе не познава, но той се грижел за това, т.е. всички тези доказателства, които в момента ние събираме, сочат категоричен извод, че действителната дейност всъщност е задоволяване на лични нужди на Александър Манолев“, посочва Арнаудова, цитирана от БНР.

Арнаудова е уточнила, че Ана Димитрова е дъщеря на гледачката на децата на Манолев.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 хил. лева, а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 хил. лева.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи, съобщават още от прокуратурата.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините