BG | EN

Бившият девински районен прокурор е единствен кандидат за поста в нов конкурс

снимка: pixaby.com

Мария Дамянова е единствен кандидат в обявения конкурс за районен прокурор в Девин. Конкурсът е обявен на 17 януари т.г., а седмица след това петчленен състав на Върховният административен съд отмени наказанието на Дамянова, наложено заради конфликт на интереси.

Дамянова е подала документите си за участие в процедурата на 15 февруари, а до изтичане на крайния срок – 19 февруари, никой друг не е кандидатствал за поста.

Мария Дамянова е родена в Девин и вече 18 години работи като прокурор в там. През септември 2016 г. тя бе наказана с освобождаване от длъжност като административен ръководител, заради установен конфликт на интереси при случай, в който е замесен синът й. Дисциплинарното производство бе образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, припомня регионалното издание „Отзвук“.

На 26 януари т.г. Върховният административен съд (ВАС) отмени понижението на бившата ръководителка на девинската прокуратура. Според ВАС, Мария Дамянова не само не е възпрепятствала разследването срещу сина си, а е предприела необходимите мерки за обезпечаване на доказателствата, както и за разглеждане на преписката от прокурор, който не е заинтересован от изхода на делото.

В концепцията си пред ВСС, Мария Дамянова посочва, че приоритет в работата й ще бъде запазване на нивото на прокуратурата, основаващо се на принципите на екипност, прозрачност и недопускане на външно вмешателство.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините