BG | EN

Бившият гл. редкатор на „Дума“ и депутат от БСП Юрий Борисов е арестуван

Илюстративна снимка: pixabay.com

Бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов е бил арестуван тази сутрин в дома си, съобщи „Дума“ като се позовава на съпругата на Борисов – журналистът Дора Чичкова.

По думите на съпругата на Борисов, който е бивш депутат от левицата и настоящ секретар на Националното движение „Русофили“, в дома им е бил направен обиск като са иззети компютри и различни документи. От връченото определение за претърсване и изземване се разбирало, че задържането на Юрий Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по член 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Самият Борисов е бил отведен от полицията за разпит в специализираната прокуратура.

„Дума“ съобщава още, че по неофициална информация в офисите и в дома на Малинов и съпругата му също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по Би Ти Ви, но не се е явил в студиото. От медията се опитали да се свържат с него, но без успех.

Зам.-председателят на „Русофили“ Владимир Чучуев разказал за вестника на левицата, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били повикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Юрий Борисов е доктор по философия. От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.
Главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време“ от 2000 г. до 2015. В периода 2008 – 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник „Дума“. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“.
Член е на Националния съвет на Национално движение „Русофили“ и ръководи аналитичния център на организацията. През 2017 г. става действителен член на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините