BG | EN

Бившият главен редактор на „Дума“ Юрий Борисов е бил разпитван от спецпрокуратурата като свидетел

Снимка: prb.bg

Бившият главен редактор на „Дума“ Юрий Борисов е бил разпитван днес в Специализираната прокуратура като свидетел по разследване, отнасящо се за шпионаж, се разбра от кратко съобщение на държавното обвинение, дошло след като по-рано днес вестникът информира за ареста на Борисов.

По информация на съпругата на Юрий Борисов, Дора Чичкова, цитирана от БНР, той вече е на свобода.

По-рано днес Чичкова бе съобщила пред медии, че съпругът ѝ Юрий Борисов, който е бивш депутат от БСП и бивш главен редактор на в. „Дума“, е бил задържан тази сутрин по разследване за шпионаж.

Тази сутрин – около 7 часа, десетина разследващи полицаи са обискирали дома на Борисов, който в момента е секретар на движение „Русофили“, като са търсили информация, свързана с движението.

В отговор на въпрос вътрешният министър Младен Маринов потвърди за случая в предаването „Още от деня“ по БНТ, но отказа повече информация и пренасочи въпросите към брифинг по темата във вторник заради провеждащото се следствие. Обяви, че става дума за съвместна операция между МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура.

В прессъобщение тази вечер от Специализираната прокуратура обявиха, че под нейно ръководство нейни следователи, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 от Наказателния кодекс, който текст се отнася до шпионаж.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, съобщават от прокуратурата и посочват, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините