Бетина Жотева е новият председател на Съвета за електронни медии

Бетина Жотева, Снимка: Mediapool

Бетина Жотева е новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Тя е избрана с три гласа „за“ и два „въздържал се“. Жотева смени на поста досегашният шеф на СЕМ София Владимирова, която не се е кандидатирала за нов мандат.

По закон председателят на СЕМ се избира за срок от една година. Бетина Жотева встъпва в длъжност от утре.

Пред БНР новият шеф на медийния регулятор заяви: „Предстои тежка година, защото има избори. Предстои много важна година за медийния сектор, защото ще има нов закон заради директивата. И предстои изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и е много важна“.

Жотева е била единствен кандидат. „За“ нейната кандидатура са гласували Галина Георгиева и София Владимирова, които са от парламентарната квота и са издигнати от ГЕРБ, както и самата Жотева. При гласуването са се въздържали Ивелина Димитрова (от президентската квота, избрана от Румен Радев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки). Димитрова мотивирала решението си с това, че не познава Жотева като мениджър. Еленова е обяснила, че не знае дали новият председател ще се справи с административната работа.

Бетина Жотева е член на СЕМ от май 2016 година. Тя е от президентската квота в регулатора и е предложение на тогавашния президент Росен Плевнелиев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам