BG | EN

Белащица подновява протестите срещу кариери за инертни материали

Протестите на белащенци срещу работата на кариерите продължават повече от четири години. Снимката е от протеста през м. май т.г.
Снимка: Фейсбук/Стоп на кариерата в Белащица

Върховният административен съд отмени решение на съда в Пловдив и по този начин отхвърли акт на директора на регионалната екоинспекция срещу един от концесионерите на кариерите за инертни материали в Белащица.

Това решение отново вдигна на крак жителите на Белащища, които години наред протестираха срещу функционирането на кариерите и категорично застанаха срещу удължаването на концесията, каквото желание заявиха частните фирми, които работеха там до началото на тази година.

Преди няколко месеца Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД и потвърди решение на екоинспекцията срещу инвестиционното намерение от 2019г. на „Холсим“ за продължаване срока на концесия за кариерите над пловдивското село за срок от 15 години, внесена към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

Фирмата обаче обжалва пред Върховният административен съд, откъдето се произнасят в тяхна полза. Върховният съд счита, че не са установени твърдените от РИОСВ пречки за изготвяне на ОВОС /оценка за влияние върху околната среда/, с която да се реши дали да бъде позволена процедурата, след която може са се пристъпи към удължаване на концесията.  

„С решението се отваря широко вратата не само за „Холсим“, а и за „Европейски пътища“ да подновят инвестиционните си намерения“, коментира днес пред Радио Пловдив Павел Гимишев, председател на инициативния комитет за спиране на дейността на кариерите над Белащица.

За последната протестна блокада в Белащица – тук

Той уточни, че все още обсъждат формата на протеста, но най-вероятно отново ще протестират на пътя, водещ към кариерите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините