Белащенци поискаха оставката на директора на РИОСВ – Пловдив

Снимка: Фейсбук страница на събитието

Жителите на Белащица излязоха на протест пред сградата на РИОСВ – Пловдив и поискаха оставката на директора на екоинспекцията Ивайло Йотков.

Вчера хората се организираха за протеста в социалните мрежи. От Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ написаха, че двамата концесионери на кариера Белащица, чиито договори изтекоха, са поискали удължаване на договорите с 15 г. и 25 г.

„Това са 25 години от вашия живот, от живота на вашите деца и внуци! Според намеренията на единия концесионер, само за 15 г. той възнамерява да взриви, изкопае, разтроши и извози 33 050 237 тона запаси, като увеличи и кариерната площ, поглъщайки Калоянови възвишения!“, пише в призива за днешния протест.

Жителите на Белащица, които години наред протестираха и сезираха редица международни организации за замърсяването от кариерите, се бяха успокоили след като договорите на концесионерите изтекоха по-рано тази година. Уверенията от властта бяха, че тези договори няма да бъдат продължени. Белащенци дори се организираха за залесяване на района. Това, обаче, се оказа невъзможно.

Как люляковата акция в Белащица пропадна заради частен път, ограничаващ достъпа до държавни земи – тук

Днес протестиращите срещу действията на екоинспекцията в Пловдив заявиха, че настояват за оставки, тъй като  в РИОСВ не са предприети мерки по постъпилото  предложение за продължаване концесията на „Холсим“ за добив на строителни материали от кариерите. Белащенци бяха подкрепени от Сдружение “Спаси Пловдив”.

От Инициативния комитет настояват още за забрана движението на тежки камиони по обходен път с. Белащица, изграждане на 4 пешеходни пътеки, да се освободят държавните терени от техника на бившите концесионери и за незабавно увеличение на урбанизираната територия на с. Белащица.

На място пред екоинспекцията днес дойде и областният управител на Пловдив Йордан Иванов, който е на място при всеки от протестите. Иванов обясни, че в понеделник е внесено искане от ВиК-Пловдив в Басейнова дирекция за започване на процедура по обявяване на санитарно-охранителна зона на двата каптирани карстови извора. Иванов каза, че разговорите с директора на Басейнова дирекция са започнали още от 6 часа сутринта, а от дирекцията още днес ще внесат становище в РИОСВ за прекратяване на процедурата по ОВОС на двете концесии.

Протестиращите не бяха допуснати в сградата на РИОСВ, тъй като директорът на инспекцията бил в болничен и в карантина. Те заплашиха, че ако не се решат исканията им, протестите ще продължат.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам