Белащенци започнаха подписка за референдум за преминаване към община Пловдив

Как ще изглеждат границите на новия район, с. Белащица в община Пловдив.
Илюстрация: Фейсбук/Стоп на кариерите в Белащица

Подписката за провеждане на референдум за отделянето на Белащица от община „Родопи“ и присъединяване към община Пловдив започна снощи в пловдивското село.

Началото й беше поставено след срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров, част от неговите заместници и представители на администрацията с жителите на с. Белащица в местното читалище „Просвета“.

По време на срещата Димитров обеща редица придобивки за белащенци ако се присъединят към града под тепетата, сред тях – оправяне на улиците, детска градина, училищен физкултурен салон, градски транспорт за жителите и учениците на Белащица, канализация, социални услуги и други. Общинските предприятия „Чистота“ и „Паркове и градини“ ще обслужват и селото.

Най-същественият за белащенци въпрос беше този, свързан с гаранции за окончателно спиране дейността на намиращите се в близост кариери за добив на интертни материали, срещу които хората протестират от години.

За протестите в Белащица – тук, тук и тук.

С каквото мога ще съдействам, каза кметът и добави, че въздухът, който дишат в Белащица, дишат и в Пловдив, но призна, че въпросът не е по възможностите на местната власт.

На въпроса ще се повишат ли данъците и таксите, които се плащат в Белащица към момента като част от община Родопи, отговорът бе, че в рамките на община Пловдив Белащица ще плаща по-нисък налог за смет и сгради от досегашния, но данъкът за автомобилите ще стане по-висок.

От присъстващите пловдивски общественици излезе въпрос откъде ще се вземат средства за обещаваните от Здравко Димитров и екипа му инвестиции. Друг попита как кметът може да гарантира обещаното след като през 2023 г. предстоят местни избори и той може да не е на този пост.

В социалните мрежи мнозина заподозряха в инициативността на Здравко Димитров предизборни мотиви.

Преди 10-тина дни един от активистите в Белащица написа, че „избори в селата Белащица, Марково, Храбрино, Брестник и Брани поле (а вероятно и в Пловдив!) ще бъдат печелени от онези политици (партии), които твърдо подкрепят Инициативния комитет за затваряне на кариерите СЕГА и представят план (със срокове и отговорни лица!) за окончателно закриване на каменодобивната дейност и рекултивиране на терените на двете кариери.“

Ако Белащица се присъедини към Пловдив ще има статут на „населено място“ в границите на община Пловдив. Евентуален референдум е реално да се прогнозира за есента или зимата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам