BG | EN

Село Белащица поиска да е част от община Пловдив

Снимка: община Родопи

Инициативният комитет за присъединяването на Белащица съм Пловдив внесе в общинските съвети на община Родопи и община Пловдив подписката за провеждане на референдум.

По информация на Павел Гимишев от комитета, са събрани 490 подписа на жители с постоянен адрес в селото, което е повече от 25% от хората, имащи право да гласуват в селото. Подписката е придружена с мотиви, както и мотивирано становище в подкрепа от кмета на село Белащица.

В рамките на месец двата общински съвета трябва да насрочат заседания по казуса.

Предложението на белащенци за въпроси на референдума е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община Родопи и да се присъедини към община Пловдив?“

Как белащенци започнаха подписка за референдум за преминаване към община Пловдив – тук

Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи и присъединяване към Пловдив като квартал беше иницииран от местните жители в края на месец май.

Снимка на първата страница на подписката, публикувана във Фейсбук групата „За Белащица – открито“

Тогава местните обясниха, че доверието им към Община Родопи е изчерпано, защото нищо от обещаното по отношение на спиране на дейността на съоръженията и добива на инертни материали, не е направено. Не се работи и по изграждане на водопроводна мрежа, въпреки че заради мащабното строителство в Белащица селото е един от най-сериозните финансови донори към бюджета на Родопи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините