BG | EN

Без подобрение в медийната среда България се изкачи с 20 места в класацията на „Репортери без граници“

Илюстрация: RSF

България се е изкачила с цели 20 позиции в класацията на „Репортери без граници“ (RSF) за свобода на медиите. Тазгодишното й издание беше обявено днес  от базираната в Париж организация. Въпреки това обаче подобрение на медийната среда в страната не се отбелязва.

Индексът на „Репортери без граници“ оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува на Световния ден на свободата на пресата (3 май). Според класацията за 2023 година ситуацията с медийната свобода е „много лоша“ в 31 държави, „лоша“ в 42, „проблематична“ в 55 и „добра“ или „сравнително добра“ в 52 страни. Средата за журналистика е „лоша“ в седем от десет държави и задоволителна само в три от десет, констатират от организацията.

„Позицията на България се подобри през миналата година, обявяват от RSF. Нито една от мерките, предложени от организацията за подпомагане свободата на печата, не беше реализирана, но и нямаше сериозни нарушения“. За „Дневник“ регионалният директор на RSF Павол Шалай е обяснил, че положителен ефект за развитието на медийната среда в България е имало слизането на ГЕРБ от власт и от отношението на кабинета на Кирил Петков към темата за свободата на медиите.

Сега от 91-о място през 2021 година България заема 71-о място. Страната обаче продължава да е в дъното на класацията за Европейския съюз, следвана от Унгария (72), Малта (84) и Гърция (107). Преди България в ЕС е Полша – на 57-о място.


В групата на България сред страните с проблеми в медийната среда са още Румъния, Унгария, Чили и още други 52 държави.

Най-свободни за поредна година продължават да бъдат медиите в Норвегия, като по традиция първите места винаги са били „запазени“ за скандинавските страни. През т.г. второто място е за Ирландия, която м.г., а в дъното на класацията в Европа е Гърция. В световен план – на 180-то място е Северна Корея.

RSF отбелязва в доклада си, че Европа, и по-специално Европейският съюз, е регионът в който работата на журналистите е най-спокойна. Въпреки това Германия пропада с с няколко места надолу в сравнение с миналата година заради рекорден брой арести и случаи на насилие срещу журналисти. След като се издигна с няколко места на Полша вече може да се гледа като на страна със свободни медии, отбелязва докладът. Гърция обаче е на последно място в Европа. През миналата година там журналистите са били следени и подслушвани от разузнаването и от мощен шпионски софтуер.

„Въпреки че България се е изкачила с 20 места в класацията, резултатът реално е подобрен в много по-малка степен, казва още за „Дневник“ Павол Шалай. Трябва да се вземе предвид и фактът, че България се намира в диапазон от резултати с много малки разлики между държавите, който поради тази причина е зона, склонна към колебания“.

България получава по-висока оценка за политически контекст, като това се дължи на факта, че през по-голямата част от 2022 г. страната е управлявана от правителството на бившия премиер Кирил Петков, което като цяло се разглежда като уважаващо свободата на печата и ограничаващо опитите за намеса в нея, казва още Шалай. Според него годините, в които премиер беше Бойко Борисов, са били „катастрофални за журналистиката“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Блокадата на магистрала „Тракия“ остава, а на „Струма“ край Дупница се вдига

Блокадата на магистрала "Тракия", в района на детелината за Стара Загора и Хасково, както и Проходът на Републиката, остават затворени за движение.Това решиха протестиращите миньори от "Марица-изток" въпреки гласуваното...

Игра на паркинги: Как лица, нашумели покрай скандала на Капитан Андреево, насочват интересите си към северната граница на България

Повтаря ли се схемата „Капитан Андреево“ на граничните пунктове по р. Дунав и закрилят ли държавни институции опити за нелоялна конкуренция и налагане на монопол

Игра на паркинги: Как лица, нашумели покрай скандала на Капитан Андреево, насочват интересите си към северната граница на България

Повтаря ли се схемата „Капитан Андреево“ на граничните пунктове по р. Дунав и закрилят ли държавни институции опити за нелоялна конкуренция и налагане на монопол

Още за новините

Четвърти ден протест на моньори и енергетици затваря възлови пътища (обновява се)

Според протестиращите няколко поредни правителства са виновни за сегашното положение.

„Управляващата фамилия“ Ешрефоглу отстрани ГЕРБ от изборите за кмет на ключовата община Никола Козлево

След като националното ръководство на ГЕРБ в крайна сметка отказа да подкрепи за трети мандат отстранения за конфликт на интереси кмет Ешреф Реджеб, управляващата фамилия Ешрефоглу премина към НДПС, заедно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни активисти от партията на Борисов.

Здравното министерство спря търг и иска проверка за продажбата на болничен имот във Велинград

Държавната белодробна болница „Света Петка Българска“ във Велинград е на път да се раздели с още един свой имот. Това съобщава местното онлайн издание „Темпо Велинград“. През 2019 г. лечебното заведение с управител д-р Цветан Дафов продаде земеделски земи (нива и ливади) с аргумента, че от тях трупа само загуби. На 18 септември 2023 г. обаче болницата продаде и бившата „вила на управителя“.