BG | EN

Без подобрение в медийната среда България се изкачи с 20 места в класацията на „Репортери без граници“

Илюстрация: RSF

България се е изкачила с цели 20 позиции в класацията на „Репортери без граници“ (RSF) за свобода на медиите. Тазгодишното й издание беше обявено днес  от базираната в Париж организация. Въпреки това обаче подобрение на медийната среда в страната не се отбелязва.

Индексът на „Репортери без граници“ оценява средата за журналистика в 180 държави и територии и се публикува на Световния ден на свободата на пресата (3 май). Според класацията за 2023 година ситуацията с медийната свобода е „много лоша“ в 31 държави, „лоша“ в 42, „проблематична“ в 55 и „добра“ или „сравнително добра“ в 52 страни. Средата за журналистика е „лоша“ в седем от десет държави и задоволителна само в три от десет, констатират от организацията.

„Позицията на България се подобри през миналата година, обявяват от RSF. Нито една от мерките, предложени от организацията за подпомагане свободата на печата, не беше реализирана, но и нямаше сериозни нарушения“. За „Дневник“ регионалният директор на RSF Павол Шалай е обяснил, че положителен ефект за развитието на медийната среда в България е имало слизането на ГЕРБ от власт и от отношението на кабинета на Кирил Петков към темата за свободата на медиите.

Сега от 91-о място през 2021 година България заема 71-о място. Страната обаче продължава да е в дъното на класацията за Европейския съюз, следвана от Унгария (72), Малта (84) и Гърция (107). Преди България в ЕС е Полша – на 57-о място.


В групата на България сред страните с проблеми в медийната среда са още Румъния, Унгария, Чили и още други 52 държави.

Най-свободни за поредна година продължават да бъдат медиите в Норвегия, като по традиция първите места винаги са били „запазени“ за скандинавските страни. През т.г. второто място е за Ирландия, която м.г., а в дъното на класацията в Европа е Гърция. В световен план – на 180-то място е Северна Корея.

RSF отбелязва в доклада си, че Европа, и по-специално Европейският съюз, е регионът в който работата на журналистите е най-спокойна. Въпреки това Германия пропада с с няколко места надолу в сравнение с миналата година заради рекорден брой арести и случаи на насилие срещу журналисти. След като се издигна с няколко места на Полша вече може да се гледа като на страна със свободни медии, отбелязва докладът. Гърция обаче е на последно място в Европа. През миналата година там журналистите са били следени и подслушвани от разузнаването и от мощен шпионски софтуер.

„Въпреки че България се е изкачила с 20 места в класацията, резултатът реално е подобрен в много по-малка степен, казва още за „Дневник“ Павол Шалай. Трябва да се вземе предвид и фактът, че България се намира в диапазон от резултати с много малки разлики между държавите, който поради тази причина е зона, склонна към колебания“.

България получава по-висока оценка за политически контекст, като това се дължи на факта, че през по-голямата част от 2022 г. страната е управлявана от правителството на бившия премиер Кирил Петков, което като цяло се разглежда като уважаващо свободата на печата и ограничаващо опитите за намеса в нея, казва още Шалай. Според него годините, в които премиер беше Бойко Борисов, са били „катастрофални за журналистиката“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Кметът на Варна е призован от прокуратурата като обвиняем

Кметът на Варна Иван Портних е получил призовка от Варненската окръжна прокуратура. Той ще трябва да се яви като обвиняем на 7 юни

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част I

Има ли мрежи на влияние в съдебната система? Колко струва един магистрат? Кой създава и кой решава проблемите в съдебната система? Антикорупционен фонд публикува интервю с Любена Павлова, председател...

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част I

Има ли мрежи на влияние в съдебната система? Колко струва един магистрат? Кой създава и кой решава проблемите в съдебната система?

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.