BG | EN

Без избор – единайсет севлиевски села няма да избират кмет заради дупка в закона

Илюстративна снимка: „Севлиево онлайн“

Жителите на единайсет села, които са съставни на кметство Стоките, Батошево, Шумата и Душево, няма да имат право днес да изберат кмет на кметство.

Става въпрос за юридически казус, който лишава гражданите от правото им да решат кой да ги представлява през следващите четири години, информира по-рано днес Българската национална телевизия. 

Най-голям брой са лишените от право да гласуват за кмет на кметство жители от Угорелец, Селище, Тумбалово, Купен, Валевци и Попска, които през 2019 г. с решение на Общинския съвет в Севлиево са присъединени към кметството на с. Стоките. Това са 179 имащи право на глас, които на практика са с орязяни избирателни права.

Със същото решение, от април 2019 г. към кметството на село Душево се присъединяват Душевски колиби и Корията. Към кметството в село Батошево – Кастел и Карамичевци и към кметство с. Шумата – Енев рът. 

Днес избирателите от тези населени места могат да гласуват само за общински кмет и Общински съвет. 

Ситуацията е заплетена и се оплита още повече от недоглеждането при последните промени в Изборния кодекс. Ето какво се случва.

През 2019 г. Общинският съвет в Севлиево взема решение за присъединяването на горните села към по-големите кметства в близост. Така тези села стават съставни на кметствата. През 2020 г. обаче се променя Законът за административно-териториалното устройство на територията и според промените в него „кметство е населено място с население над 100 души с постоянен адрес.“ Жителите на кметството гласуват за кмет на кмество при условията на Изборния кодекс – ако имат най-малко сто жители. Нито едно от въпросните присъединени села обаче не е кметство и затова техфните жители не са сред правоимащите да изберат пряко местния си кмет.  

Тъй като решението на Общинския съвет от 2019 г. до момента не е отменено или прегласувано, то продължава да е в сила и тези села не са кметства, а съставни на кметства. 

Казусът определено е работа на юристи, но в деня на местния вот той роди нарежение в Общината и Общинската избирателна комисия, откъдето бяха принудени да отговорят на журналистически въпроси.

В крайна сметка по обед Община Севлиево излезе с позиция, в която се цитират методическите указания на Централната избирателна комисия към секционните, Закона за администравното деление и писмо на ЦИК до кметовете на общини, в които се повява казус като този в севлиевска.

Според един от цитатите, на които се позовава Община Севлиево, от ЦИК е указано: „Когато в избирателния списък на избирателна секция на територията на кметство са включени избиратели с адресна регистрация в населени места извън територията на кметството, тези избиратели нямат право да гласуват за кмет на кметство и в графа „Забележки“ срещу имената им е отбелязано „Без КК“. В такива случаи СИК допуска тези избиратели да гласуват само за общински съветници и за кмет на община“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините