BG | EN

Без Гергов, Борисов и представители на община Варна на изслушването за Пловдивския панаир в Парламента

Скрийншот от излъчваното на живо заседание на комисията в НС

Нито един представител на община Варна не се появи на изслушването в рамките на временната парламентарна комисия за акциите на Пловдивския панаир. Не дойдоха също бившият премиер Бойко Борисов и бизнесменът Георги Гергов.

Тези, които трябва да дават отговори не дойдоха заключиха членовете на Временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам.

Народното събрание създаде временна комисия за Пловдивския панаир – тук

На изслушването днес дойдоха единствено представители на Община Пловдив, общински съветници от местния парламент и депутати от града под тепетата. Заседанието беше бойкотирано от експремиерите Бойко Борисов и Сергей Станишев и бившите икономически министри Румен Овчаров и Корнелия Нинова, които не се явиха на изслушването. 

От думите на Таня Юриева от дирекция „Стопански дейности“ в Община Пловдив се разбра, че „Международен панаир Пловдив“ АД /МПП/е с капитал 177 894 899 броя обикновени поименни акции с номинална стойност 1 лев + 16 314 400 бр. акции от оспорвания апорт на Община Варна в дружеството „Пълдин Туринвест“. Към момента на въпросното увеличение съдът е дал отказ от вписване. Ако то се осъществи би довело до намаляване на дела на Пловдив в общото дружество с Георги Гергов от 25 на 22.09% , а той да получи пълен контрол над дружеството.

Съветниците от ГЕРБ-СДС във Варна подариха Пловдивския панаир на Георги Гергов- тук

Предстои депутатите да съберат отново комисията и на база изслушването днес да приемат доклад и да решат какви да бъдат последващите действия на държавата по казуса. 

Според Румен Гечев от БСП цялата сага около панаира представлява добре сформирано ОПГ- Организирана приятелска група. Според Гечев, схемата е била инициирана от Бойко Борисов. 

Общинският съветник от ДБ в Пловдив Веселина Александрова, заяви, че тази битка може да продължи безкрай, тъй като с години представителят на местния парламент може да гласува против приемането на акциите на Варна. Според нея, решението е в ръцете на Варна. 

Временната парламентарна комисия трябва да приключи работа до два-три дни, тъй като докладът трябва да бъде гласуван в пленарна зала, а петък е последният работен ден на 48-то Народно събрание, припомня регионалното издание „Под тепето„.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините