BG | EN

Без въпроси и коментари, съветниците в Хитрино отмениха решение за скандална продажба на ловна хижа

Яз. „Тервел“, в чиято чаша се нмира ловният дом, който кметът на Хитрино Нуридин Исмаил опита да продаде за 12 хил. лв. Снимка: „Фейсбук“

Без никакви коментари в сесийна зала и без въпроси към кметската администрация, общинските съветници в Хитрино отмениха решението си за скандалната продажба на ловната хижа в с. Тервел.

То беше гласувано на предишната сесия през април и одобряваше предложението на кметската администрация, която пусна на безценица ловния кантон в чашката на яз. Тервел.

Това решение обаче беше върнато от областния управител на Шумен проф. Христо Христов като незаконно, тъй като ловната хижа продължава да бъде държавна собственост и на практика Община Хитрино се опитва да се разпорежда с чужд имот.

Днес решението беше отменено и от самите общински съветници, повечето от които гласуваха „за“ на предишната сесия. „Председателят на общинския съвет докладва, че има заповед на областния управител за връщане на решението като незаконно и всички съветници единодушно решихме то да бъде отменено“, съобщи общинската съветничка Севджан Акиф /ДПС/, една от малкото, гласували против на предходното заседание. Тя допълни, че днес не е имало никакви въпроси и дебати по темата за незаконното решение на местния парламент.

През април община Хитрино пусна за продажба ловния кантон в Тервел за втори път, след като първият опит беше спрян от съда преди 4 години. Добре поддържаната масивна ловна хижа, разположена на 175 кв. метра, беше обявена на търг за скромните 12 000 лв., на цената на стара кола. Апетитната сделка беше внесена за гласуване в сесия от екипа на хитринския кмет Нуридин Исмаил, а общинският съвет, доминиран от прокметското мнозинство, одобри предложението с 11 гласа „за“ и 6 „против“.

През лятото на 2019-та, в края на предходния мандат на кмета Исмаил, Община Хитрино за първи път се опита да продаде ловния кантон в с. Тервел. Сградата беше пусната на търг за 15 000 лв., отново с решение на общинския съвет. След многобройни жалби от жители на селото и от местни ловци областният управител, тогава Стефан Желев, оспори решението на хитринските съветници и то беше отменено от Административния съд.

В хода на съдебното дело беше изяснено, че ловният кантон в с. Тервел всъщност е държавна собственост, макар че в докладната за продажба, подписана от зам. кмета на Хитрино Илхан Ахмед, имотът беше посочен като „частна общинска собственост“.

Сега сценарият пак беше абсолютно същият – ловната хижа пак беше пусната за продажба в края на кметския мандат, предложението пак беше внесено от зам. кмета Илхан Ахмед, за имота пак беше изваден акт за частна общинска собственост, а цената от 12 000 лв. пак беше посочена като „пазарна оценка от лицензиран оценител“. И, разбира се, предложението на администрацията отново беше одобрено от прокметското мнозинство в общинския съвет

Днес никой не зададе въпроси на кмета Исмаил и на заместника му защо внасят в сесия незаконни решения, при това за втори път. Нито пък как се издават актове за общинска собственост на чужди имоти. Но поне ловният кантон в Тервел отново е спасен от продажба на безценица. Засега.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините