Безредици пред дома на задържания заради смъртта на 8-годишното дете в Мездра (обновена)

Илюстративна снимка: pixabay.com

Безредици възникнаха в Мездра пред дома на мъжа, задържан по случая с починалото 8-годишното дете миналата седмица. Обърнати са два автомобила, собственост на задържания и е счупен прозорец на къщата. В момента полиция и жандармерия охраняват имота, предадоха местните медии.

Детето беше открито мъртво пред къщата в петък. Разследващото работят по две версии. Първата е, че момчето е загинало след изстрел от неправилно съхранявано огнестрелно оръжие, а според втората – че детето е убито от пиратка.

По случая бе задържан 38-годишен мъж, собственик на ловната пушка, с която се допуска, че е стреляно. Арестуваният е баща на дете, с което загиналото момче е играло по-рано през деня.

По непотвърдена информация в щурма на къщата днес са участвали 30-40 души, които след пристигането на силите на реда са избягали в съседните улици, съобщи БНР.

Части на полицията и жандармерията се изпращат спешно към Мездра, за да възстановят реда.

„Няма официален документ – известие, че ще се предприемат протестни действия на тази улица. Ако има нещо, то е самоуправство“, заяви пред БНР кметът на Мездра Иван Аспарухов.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха град Мездра във връзка с инцидента.

Гешев изрази увереност, че „ще бъде проведено бързо и всеобхватно разследване, което в максимално кратки срокове да разкрие обективната истина по случая“.

По-късно тази вечер БНР съобщи, че за днештие безредици в Мездра са били образувани две съдебни производства за хулиганство и повреда на имущество.

Днес по обед, когато възникват безредиците, в района е имало над 10 полицаи.

Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков:

„По първоначална информация имаме няколко на брой лица, които са хвърляли камъни и са увредили два автомобила на конкретния адрес. Работи се към настоящия момент, издирват се участвалите в това деяние“.

На къщата са счупени прозорци с хвърлени предмети, обърнати са два високопроходими автомобила, собственост на задържания.

Националното радио цитира дядото на починалото дете – бившият депутат Тома Томов, според когото безредиците са провокирани от обърканото, по думите му, разследване.

„До снощи, до 17.00 часа, се срещнах и с главния прокурор, и с окръжния прокурор. Аз бях убеден, че всичко е наред, да има спокойствие, обаче от снощи започна да вали информация и то се оказа за съжаление, че е истинска. Няма местопроизшествие. Телефоните са били при тях постоянно. Не са извикали криминалисти. Тогава се появяват тези неща, когато хората започват да се съмняват в справедливостта и в закона. Кой провокира тези неща?“, казва Томов.

Той е изразил недоумение защо такъв случай на причинена смърт се разследва от районна прокуратура, при условие, че това е в компетентността на окръжната.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам