BG | EN

Безработни жители на Неделино затвориха пътя за Кърджали

Протестиращи блокират пътя за Кърджали, Снимка: "Отзвук"
Протестиращите блокирали за 30 минути движението на пътя за Кърджали. Снимка: „Отзвук“

Около 50-тина жители на родопската община Неделино излязоха днес на протест и затвориха за около половин час пътя за Кърджали.

Негодуванието на хората е заради спрените им преди повече от година обезщетения за безработица със заповед на директора на НОИ в Смолян Валентин Гаджев.
Част от тях вече са потвърдени и от Върховния административен съд, пояснява регионалното издание „Отзвук“

„Искаме да се спазват законите и да се прилагат еднакво към всички граждани. Обвиняваме разследващите и НОИ в двоен стандарт. На 1 април м.г. спряха плащанията и до момента никой нищо не казва, само че се води следствие. Търсим си човешките права, спрени са ни дори социалните и на лекар не можем да отидем“, заявяват протестиращите, цитирани от „Отзвук“.

Недоволните неделинци заплашили, че ако не се вземат адекватни мерки ще бойкотират изборите и няма да отидат гласуват.

В Неделино общо 49 души са със спрени обезщетения за безработица, като само 10 от тях не са обжалвали пред съда решенията. Всички те са работили във фирмата на Любомир Стефанов – „Servicios Аgricolas Lyubo“ SLU. Те се трудили по различно време по няколко дни в испанския град Аранда де Дуеро, където той имал лозя и насаждения. Впоследствие Стефанов ги командировал в България, за да работят и на имотите му във Войводиново и Неделино. След приключване на договора неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни по Регламент 883/2004 година. След подаването на документите в НОИ – Смолян, обаче, им е било отказано изплащането на обезщетенията и със заповед на директора на НОИ са били спрени, въпреки че част от хората получили парични суми. Нещо повече, срещу неделинци започнали и наказателни производства.

„Държавата за едни е майка, за другите мащеха и се прилага двоен стандарт“, заявяват пред репортерите протестиращите, като цитирали случаи с други хора, работили в Испания, които са си получавали обезщетенията. От около една година ние постоянно живеем в стрес, останахме без доходи, социални и здравни осигуровки. Не можем да започнем работа тъй като се надяваме заповедта за спиране на обезщетенията да се отмени“, обясняват хората.

Протестиращите са подготвили декларация, която да изпратят до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева, омбудсмана Мая Манолова и кмета на общината Боян Кехайов. В нея те изразяват недоволството си от отношението на институциите в България и репресията, която се упражнява над тях.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините