Безалтернативен: Общинският съвет избра управител на чистотата в Силистра

Скрийншот от заседанието на Общински съвет – Силистра

На последното си редовно си заседание Общински съвет Силистра одобри кандидатурата за нов управител на общинското предприятие за поддържане на чистотата и сметосъбиране в Силистра „Синева“ ЕООД. Това е досегашният управител Бойко Крумов.

Той ще заема този пост за трети тригодишен мандат. До избора се стигна след провеждане на конкурс за възлагане управлението на “Синева” ЕООД и проведено събеседване пред специално сформирана комисия  в съответствие с наредбата за управление на дружествата с общинско участие.

Оказа се, че документи за конкурса е подал единствено сегашния управител Бойко Крумов, който е такъв от 2014 г. Така той се яви като безалтернативен кандидат. Пред комисията той е представил своята програма за развитие и е отговорил на поставени въпроси от членовете, показва внесеното за гласуване предложение до общинските съветници.

Като основни проблеми при представянето си той е очертал осигуряването на техника и работна ръка. За решаването на проблема с техниката Бойко Крумов беше предложил през 2021 г.  общинският съвет да одобри тегленето на кредит от банка на стойност 400 000 лв.  Все още тече процедура за закупуване на новата техника – един сметосъбирач и два челни товарача.

За решаването на проблема с работната ръка новият стар управител е заявил пред комисията, че ще разчита на възпитаници на професионалната земеделска гимназия „Добруджа“. Вече бил проведен разговор с ръководството на земеделската гимназия, завършващите образованието си техни възпитаници да започнат временна работа в Дружеството, като перспективата била те да бъдат наети на постоянен трудов договор.

За решаването на проблема с работната ръка, а и с цел икономията на средства за работни заплати от страна на дружеството, в новия си мандат управителят ще разчита и на наемане на хора по програмите за временна трудова заетост на силистренското Бюро по труда. С бюрото били водени вече такива разговори. Наскоро стана ясно в заседанията на комисиите към общинския съвет, че към „Синева“ се водят на заплата и охранителите на Дунавския парк. И за да се спестят средствата за работна заплата тези охранители ще бъдат съкратени. Така ще се разчита единствено на видео наблюдението за охраната на парка.

Във връзка с основната услуга по почистване и сметоизвозване, в началото на 2022 г. беше увеличена драстично по предложение на кмета на общината таксата за битови отпадъци на силистренци. Засега обаче няма оценка как това е повлияло за подобряване на услугата.

Оценката на комисията, съставена от общински съветници и служители на общинска администрация на единствения кандидат за представената от него бизнес програма и събеседването е 5,21. Сравнително висока на фона на постигнатите досега от него финансови резултати като управител. А тези резултати, които не се вземат предвид при оценяването, прогресивно намаляват като финансови постижения през годините, както писа „За истината.

По-реалистична бизнес програма – чистотата е пак на загуба в Силистра – тук

Загубата на “Синева” ЕООД за 2021 г. е в размер на 217 хил. лв. Затова тази година беше взето решение от общинския съвет тази загуба да се покрие от неразпределената печалба от минали години в размер на 145 хил. лв. а остатъкът от 62 хил. лв. да остане като непокрита загуба.

Този резултат даде основание на общинския съветник Димитър Трендафилов от коалиция „Гражданско единство“ да не одобри предложената сега от комисията кандидатура и да гласува против. „Два мандата той не изпълняваше своите бизнес задачи и достигна една и съща реципрочна стойност на резултатите. Като пое предприятието беше на печалба 200 000 лв., сега е с такава загуба. Дори не бих го допуснал до участие в конкурс, ако бях в комисията.“, обясни отрицателния си вот пред „За истината“ г-н Трендафилов.

Управлението, а съответно и кадровата политика на общинската фирма за чистота, се свързва и с влиянието на един от общинските съветници – Ганчо Неделчев от групата на социалистите и демократите в местния парламент. През 2017 г. той беше посочен от депутата от БСП с мандат от Силистра Стоян Мирчев, че е назначил снаха си в общинска фирма. Имаше се предвид именно „Синева“ ЕООД, където тя е престояла известно време (на длъжност „фактуристка“) преди да излезе в майчинство.

На последния конкурс за управител на фирмата, проведен през 2019г., Бойко Крумов също се явява като единствен допуснат кандидат до събеседване. Причината е, че другият кандидат е получил по-малка оценка от изискваната при подаване на документи преди събеседването – имал нереалистична бизнес-програма – и затова е отпаднал. А може би сега липсата на алтернативни конкурентни кандидатури, които евентуално да постигнат различни резултати, е проблемът, който се очертава  за управлението на предприятието и неговото бъдеще?

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам