BG | EN

Баща използвал малолетния си син в схема за телефонни измами

Снимка: пресцентър на МВР

Полицията е задържала трима мъже от Шумен, които според служителите на реда са отговорни за извършването на множество телефонни измами в града, направени от месец юни досега. Според Ялчън Расим, директор на Областната дирекция на полицията в Шумен, цитиран от НОВА ТВ, единият от задържаните е използвал 8-годишния си син, който трябвало да взема изхвърлените пари и ценности.

Работата по разкриването на извършителите започнала след множество сигнали за опити и за извършени измами в началото на септември на територията на град Шумен.

Криминалисти от областната дирекция и колегите им от РУ- Шумен влезли в дирите на 33-годишен местен жител и други двама, които вземали хвърлени пари и ценности. Обикновено това ставало след въвличане в телефонна измама, като парите били хвърляни през прозорци и тераси или оставени на определени места в града. Схемата проработила и при 86-годишна шуменка. Около 12:15 часа на 27 септември неизвестен я въвел в заблуда след обаждане на стационарен телефон. Използвал различни методи – заплахи, че ще й се случат лоши неща, ако не предостави искана парична сума, че се провежда полицейска акция за задържане на измамници. Успели да я убедят да постави в найлонова торба всичките си пари и ценности, и да ги хвърли през терасата от шестия етаж на жилищен блок. С идеята, че помага на полицията, жената сложила в торбичка сумата от 5 хил. лева, три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта, и ги хвърлила.

След получения сигнал полицейски служители предприели действия за задържане на извършителите. Около 18:15 ч. на 27 септември на главния път Русе – Варна, в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишен шуменец. При обиска, у него са намерени и иззети над 4 хил. лв. и златни накити, румънски парични средства, винетни стикери за Румъния. В жилище, обитавано от него са намерени още 1000 лв и златна паричка. Пред криминалистите обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен. 200 лева предоставил на друг участник, като „заплатата“ му оставил в тайник в покрайнините на града. Той разказал, че личната карта и портмонето на жертвата изхвърлил в контейнер за смет близо до жилището, което обитава. След претърсване портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта са намерени.

Изяснено било, че 33-годишният участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на септември. При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е участвал още един шуменец – 30-годишен. За периода от 15 до 27 септември той взел пари и ценности от реализирани 5 измами. Установено било, че предаването на парите ставало през различни тайници в покрайнините на Шумен.

При други четири измами, реализирани през септември 33-годишният действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му, съобщават още от полицията. Това бил също шуменец, на 33 години.  Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал първият. Оставял ги на различни места – указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и в Румъния.

Тримата мъже са задържаи за срок от 24 часа, а с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража“. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в Шумен. Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 209 от НК.

При разплитането на измами, осъществени през месеците юни и юли на територията на Шумен, била изяснена съпричастността на таксиметровия шофьор към извършени над 10 престъпления. Установено е било, че е имал същата роля като е вземал пари и ценности от тайници и ги е пренасял с различни автомобили до определени места в област Русе и в Румъния. Той осъществявал контрол при вземане на парите и ценностите.

За периода юни – септември са били регистрирани 23 телефонни измами. Щетите от тях са на стойност над 150 хил. лева. Отнети са 104 хил. лв., 720 британски лири, 4 хил. щатски долари, над 570 гр. златни накити и малко сребърни. Само през месец септември са отнети близо 47 хил. лв., над 10 грама златни накити. Разкрити са 20 от регистрираните през периода измами, като по останалите има насоки за установяване на евентуалния извършител, поясняват още от полицията.

От началото на годината до момента на територията на шуменската дирекция на МВР са регистрирани 39 телефонни измами. Разкрити са 28, по останалите случаи се работи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините