BG | EN

Бащата, обвинен за убийството на сина си в Габрово, е направил самопризнания

Отляво надясно: говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева, ръководителят на прокуратурата Надежда Желева и директорът на ОДМВР Габрово ст. комисар Борислав Муеров 
Снимка: Ружа Любенова
Отляво надясно: говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева, ръководителят на прокуратурата Надежда Желева и директорът на ОДМВР Габрово ст. комисар Борислав Муеров
Снимка: Ружа Любенова

Трийсет и една годишният Диян Марианов, уличен в убийството на 5-годишния си син, е направил пълни самопризнания, потвърди днес на пресконференция ст. комисар Борислав Муеров, директор на Областната дирекция на МВР в Габрово, цитиран от „Севлиево онлайн“.

На срещата с журналисти днес са присъствали окръжният прокурор на Габрово Надежда Желева, говорителят на прокуратурата Людмила Рачева и говорителят на габровската дирекция на полицията Десислава Анастасова.

Признанието бащата направил късно вечерта в деня на трагедията, 3 юли. Той и майката на детето са били разпитани пред съдия. Според изнесената днес официална информация по случая, около 6,30 часа сутринта на 3 юли т.г. на телефона на полицейски служител от сектор „издирване“ в габровската полиция се обадил бащата и заявил че е на виадукта на околовръстната дъга край Габрово и че има намерение да скочи и да се самоубие. Към мястото били насочени екипи на МВР, Спешна помощ, Гражданска защита и пожарната. Заварили мъжа в неадекватно състояние, а долу в река Янтра под виадукта, открили телцето на мъртвия му 5-годишен син. Бащата стоял на парапета, от външната страна и заплашвал, че ще скочи. След близо 3 часа преговори с участието на психолог, той се отдръпнал от моста и бил задържан.

Първоначално твърдял, че детето се подхлъзнало

и само паднало, но след оглед на местопроизшествието от оперативни работници, направил пълни самопризнания, че сам го е бутнал от моста.

Относно неадекватността при задържането му ст. ком. Муеров днес обяснил, че „няма данни бащата да е употребявал наркотици, но са назначени експертизи на кръв и урина“. По данни на полицията, Диян Марианов е криминално проявен, съден и е лежал в затвора. Има присъда за кражба, а лишаването му от свобода е било за 8 месеца, заради причинена от него средна телесна повреда на друг. Не е психично болен. С майката на детето живеели на семейни начала. Той е биологичен баща на момченцето, което впоследствие припознал, допълва Муеров, цитиран от севлиевското издание.

В полицията и в прокуратурата в Габрово

не са постъпвали сигнали за домашен тормоз в това семейство,

са заявили днес представителите им. В същото време, в социалните мрежи, мнозина са написали, че бащата често е биел майката, посягал и на детето.

На 20 юни т. г. майката изчезнала, явно избягала за пореден път. На 27 юни полицията я обявила за общодържавно издирване. Оказало се, че се е скрила при приятелка и не искала никой да знае къде е. А сигнали за тормоз умишлено не е подавала, защото се страхувала. По думите й при разпита на 3 юли „страхувала се, че ще бъде убита или ще й вземе детето“, а избягала защото живеела трудно и имала нужда да си вземе въздух. Жената осигурявала издръжката на семейството. Мъжът не работел.

Според окръжния прокурор на Габрово Надежда Желева

„събрани са достатъчно доказателства за привличането на бащата като обвиняем,

че умишлено и по мъчителен начин е умъртвил детето“, посочва още „Севлиево онлайн“.

Макар прокуратурата да отклонява въпросите на журналисти за мотивите на бащата, е било съобщено, че при един от разпитите Мариянов обяснил, че майката била изчезнала от две седмици, а той не можел сам да се грижи за детето.

Неверни са твърденията, че е бивш военен – никъде не е служил и не е бил в Кербала, е посочил още ст. комисар Муеров.

Иначе всичко в това семейство било наред

и те нямали сигнали за домашно насилие, са заявили пред медиите днес представители на дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово. Неофициално, обаче, местните медии са разбрали, че един сигнал все пак е постъпил – през миналото лято. Учителки в детската градина забелязали травми по тялото на 5-годишното дете и съобщили на социални работници. При проверката всички, включително и детето, казали, че синините са от водната пързалка. В дома детето имало хубави играчки, добри условия и всичко уж било наред. С това проверките на социалните служители приключили.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините