Банкова служителка е обвинена в присвояване на близо 1 млн. лв. от сметки на клиенти

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Служителка на банков клон във Варна е задържана за 72 часа за присвояване на близо 1 млн. лв. Според обвинението, парите са били пренасочвани от сметките на вложители в банката. Информацията бе представена днес на брифинг в прокуратурата.

В момента се изяснява колко клиенти са засегнати и какъв е точният размер на откраднатите пари.

Задържаната жена е на 37 години, специалист от отдел „Банкиране на дребно“ в клон на българска банка във Варна.

Според държавното обвинение, откраднатите суми са били превеждани в определена сметка. Не всички пострадали клиенти са разбрали, че е теглено от влоговете им. Банкерката с инициали Невена Й. е привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване на близо 1 млн. лева. Тя е била задържана по сигнал на банката. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, посочват от прокуратурата.

Средствата са били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет, посочват още от прокуратурата. За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща й изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата й родители. Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 хил. лева за трите години връзка в интернет и социалните медии.

Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж  негов братовчед.  

Образуваното досъдебно производство ще установява как са били присвоени суми от  срочните влогове на клиенти на банката, как са били изпращани, а и получавани от човек, който по лична карта е с други имена.

Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемата.

Според Наказателния кодекс присъдата за подобно престъпление е между 10 и 20 г. лишаване от свобода, конфискация на имуществото и лишаване от права за упражняване на съответната дейност. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам