BG | EN

Балотаж за избор на 97 кметове на общини в неделя

Кметовете на 168 от 265-те български общини са избрани на първия тур на местните избори. От тях девет са кметове на областни градове, обяви Централната избирателна комисия, цитирана от БНР.

В неделя, 3 ноември, ще се проведе балотаж за избор на 97 кметове на общини, 377 кметове на кметства и за избор на 31 районни кметове, обявиха от ЦИК. Избраните на първи тур кметове на общини са 168. От тях девет са кметове на областни градове.

Междинни данни сочат, че избирателната активност на първия тур е близо 51 процента.

Към 12 ч. ЦИК беше получила изборните протоколи от 220 от 265-те общини. От областните центрове книжата си не бяха предали от София, Пловдив и Стара Загора. На този фон е ясно, че в 9 областни града е избран кмет, а в останалите 18 в неделя ще има балотаж, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев:

„Въз основа на тези протоколи, които са предоставени към момента, ние знаем, че в 9 места, в 9 общини няма да има балотажи. В останалите места ще има балотажи. Все пак хубаво е да имаме окончателната информация, за да може вече да предоставим пълния списък на местата, където ще има балотажи. Още от сутринта очакваме да пристигне Общинската избирателна комисия в Столична община. Те във вчерашния ден приключиха приемането на всички протоколи от страна на секционните избирателни комисии“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините