Багерът при Седемте рилски езера се използвал само в определени участъци

Снимките са публикувани във Фейсбук от Милена Кодстадинова. Кадрите са от събота, 27 юни, с коментар: „Да не си помислите, че това е в някой парк, защото не е. Това е на Бъбрека. Поредното безумие!!!“

Снимки на багер край едно от Седемте рилски езера предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи. Те бяха публикувани от жена, която се е намирала в близост до „Бъбрека“, където е бил и заснетият от нея багер. Не става въпрос за строителство, а за рехабилитация на съществуващите пътеки, твърди директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов. Как е стигнал багерът там, попитаха социалните мрежи.

„Стартираха дейностите по рехабилитация на съществуващите пътеки и борба с ерозията, които са по проект за устойчиво управление на Национален парк „Рила“ – втора фаза. Не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите“. Това каза пред БНР днес директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов по повод разпространените в социалните мрежи снимки и текст: „Багер захапа района на езерото Бъбрека, за да направи пътека за туристите в района“.

По думите на Андонов в района около езерото „Бъбрека“, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект. Ще бъдат поставени и дървени прегради, за да могат туристите да вървят по маркирания обособен маршрут.

„Това е емблематичен район и привлича много туристи. Особено през месеците юли и август туристическият поток е много голям. Това през годините предизвика ерозия и наложи да се предприемат мерки за справяне с ерозията, за да се възстановят растителните видове, които са характерни за района“, обясни Красимир Андонов в предаването „Преди всички“.

По думите му се работи на ръка, а багерът е бил използван само в определен участък. Проектът трябва да бъде завършен най-късно до средата на следващата година.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам