BG | EN

Агенцията по храните открила от кашкавала с плесен в две училища в Сливен

Изображение: www.babh.government.bg

Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен съобщи, че е извършила проверки по два сигнала за доставка на кашкавал с плесен в училища на територията на Сливен по схемата „Училищно мляко”. Това, подчертават от агенцията по безопасност на храните, е направено в регламентираните за това срокове и процедури. От съобщението, обаче, става ясно, че по веригата на доставката не са открити налични количества от кашкавал от същата партида.

Първият сигнал е постъпил на 25 октомври 2018 г. в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Сливен за доставка на кашкавал с плесен за учениците в Начално училище „Васил Левски” в града. Извършената проверка установила, че за периода 22-26 октомври 2018 г. са направени две доставки на български кашкавал от краве мляко по БДС 14:2010 от склад в Сливен, собственост на фирма със седалище в Ямбол.

При проверката в учебното заведение са били намерени бройки кашкавал в срок на годност от същата партида, цитирана в сигнала, произведени от фирма за млечни продукти в Хасково. Кашкавалът е бил с видими петна от плесен. Взетите проби за анализ са изследвани в лаборатория към ОДБХ-Сливен. Според протокола от лабораторния анализ е установено, че опаковката на кашкавала е неплътно прилепнала и страничните повърхности са покрити с плесен.

От склада в Сливен на 22 и 24 октомври 2018 са били реализирани доставки за детски градини и учебни заведения на територията на града. В склада, обаче, инспекторите не установили налични количества, тъй като остатъкът бил върнат в склад на фирмата в Ямбол.

За установеното несъответствие с качеството на кашкавала, ОДБХ-Сливен информирала директора на ОДБХ-Ямбол, на чиято територия се намира склада на фирмата дистрибутор и директора на ОДБХ-Хасково, на чиято територия е предприятието производител на кашкавала, за предприемане на последващи действия.

От своя старна ОДБХ-Ямбол извършила проверка в склад на фирмата дистрибутор, където също било установено, че количеството кашкавал от Сливен и наличното количество в склада в Ямбол са били върнати на предприятието производител в Хасково.

Следва проверка на ОДБХ-Хасково в предприятието производител, при която също не са били открити налични количества от кашкавал от същата партида. За тази партида на испекторите са били представени лабораторни анализи от изпитване, при които не са били установени несъответствия. В следствие на проверката е връчено предписание, съобщават от агенцията по безопасност на храните.

По подобен начин инспекторите са процедирали и с втория сигнал. Той постъпил онлайн на 29 октомври 2018 и се отнасял за кашкавал с плесен в училище „Св.св.Кирил и Методий” в Сливен. При проверката в училището е било установено, че кашкавалът е от същата партида – доставен е в училището на 23 октомври 2018 г. от дистрибутора в Ямбол. При проверката млечните продукти с нарушени опаковки са били поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване. Директорът на ОДБХ-Сливен отново уведомил директорите на ОДБХ-Хасково и Ямбол за предприемане на последващи действия.

Откритите млечни продукти с нарушени опаковки са били поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване.

Действията на БАБХ във връзка с качеството на млечни продукти по подадените сигнали продължават, съобщават в закючение от агенцията без да дават информация какви конкретно действия предстои да бъдат преприети.

Междувременно и Фонд „Земеделие“ обяви днес, че започва проверки на одобрените кандидати по програмата „Училищно мляко“ заради сигнали за доставка на некачествени млечни продукти. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето, заявяват от фонда в съобщение на официалната си страница в интернет.

Програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко се финансират от европейския и от българския бюджет, като целта е децата да получават безплатни продукти, които формират навици за здравословно хранене. За тази учебна година бюджетът на програмите е над 20 млн. лева, като 10 от тях са за мляко и млечни продукти, припомня БНР. Медията допълва, че програмите са съпътствани с множество скандали. Браншови организации са обвинили агроведомството, че с промени в наредбата се създава условие за злоупотреби, а училища се заканили да се откажат от програмата заради неясноти в начина на доставка.

По случая с мухлясалия кашкавал в Сливен, за който първо съобщиха местни медии, се самосезира прокуратурата в града. В хода на образуваната преписка прокуратурата ще установява има ли нарушени правила, уреждащи производството, преработката и съхранението на визираните храни, както и дали това е изложило на опасност здравето и живота на децата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините