Ахмед Башев обяви, че ще съди България

Бившият и дългогодишен кмет на Гърмен Ахмед Башев.
Снимка: Архив на Община Гърмен

Дългогодишният кмет на Гърмен Ахмед Башев, който в навечерието на втория тур на изборите беше задържан по подозрения за купуване на гласове, нарече ареста си целенасочен, а поръчителите – „братоубийци” в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Башев каза, че ще съди България за това, което държавата му е причинила.

Башев разказа, че е бил задържан докато е бил на гости при свои роднини. „По едно време ми позвъня телефонът – приятел, познат полицай. Помоли ме да изляза отвън и ми казаха: „Стоп! Не мърдай!”. И започнаха процедурите, нищо не ми казаха, а започнаха да ме обискират”.

Според кмета на Гърмен от колата му са били иззети 2000 лв. и образци на бюлетини от първия тур на изборите. „Парите си бяха мои, със съпругата ми бяхме на пазар по-рано през деня и останаха в колата, каза той. Не съм ги крил, не съм бил по някакви къщи из селото. Никакво мърдане нямам, един сантиметър”.

Башев не достигна до втория тур на избоите. В него участваха кандидатът на ДПС Феим Иса и досегашният кмет на града Минка Капитанова.

„Очевидно все още съм интересна личност, въпреки че вече не съм кмет или депутат, каза Башев. Щом главният прокурор се занимава с мен, значи съм фактор. Аз нямам врагове, но гледах тази пошла практика да се купуват гласове. Всички купуваха на килограм”, каза още Башев. Според него цената на вота в в Гърмен е била между 50 и 150 лв.

За първи път Башев беше арестуван по подозрения, че разпространява радикален ислям през 2009 г., но обвиненията не бяха доказани.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам